400268-iphone-6s
„За последните пет години нямаме осъден телефонен измамник на повече от 5 години. Над 50% са случаите, когато те получават условни присъди. Пари се връщат само за конкретното престъпление, за което ние ги задържаме. Това е трудно доказуемо. Това е дистанционно извършено престъпление. Веригата е такава, че мулето не знае кои са хората, които го пращат. Имаме редица случаи, в които потърпевшите даже не виждат мулето. Напоследък по схемата, в която се представят за полицаи и провеждат акции за залавяне на телефонни измамници, карат хората да хвърлят парите през балконите и прозорците с мотива, че тези измамници са много опасни и могат да посегнат на живота и здравето им”, заяви в студиото на „Здравей, България” инспектор Стефан Попов – ГД „Национална полиция”.
Изказването му бе по повод признанията на телефонен измамник пред NOVA. Тина Ивайлова се срещна с 45-годишния Бисер Петров от София, който е обвинен, че е измамил шестима души.
Преди да влезе в схемите с телефонните измами бил шофьор в градския транспорт, карал и такси. След като му вземат книжката обаче остава без работа. Тогава в биографията му идва редът на измамите по телефона.
„Моята роля беше на муле, трябваше да събирам парите. Стана случайно с обява в интернет”, разказа Бисер Петров. Работи за човек, когото обаче никога не вижда – телефонистът. Той е и човекът, който координира мулетата и шофьорите. Бисер се обръща към него с името „Томов”.
А много телефонни измамници ли има в страна, за които полицията знае, но не може да ги залови?
„Има цели квартали в населените места, в които живеят телефонни измамници. Това са групи, организирани на родов принцип. Такива има в градовете Левски и Градище, Плевенска област, а във Великотърновско са Горна Оряховица, Павликени и град Ветово в Русенска област”, добави инспектор Стефан Попов – ГД „Национална полиция”.

Нова телевизия, „Здравей, България”