wpid-wp-1469081855720.jpgЧетири години срлед атентата на летище Бургас, темата отново е на първите страници на вестниците. Скандал с турист принудил атентатора да се самовзриви, вместо да остави бомбата в багажника на автобуса и да избяга, пише „24 часа“. Адската машина в раницата на Мохамед Хасан ел Хюсейни не е задействана от негов съучастник с дистанционно, както се твърдеше по-рано, става ясно от обвинителния акт по делото за атентата, който бе внесен в спецсъда.

„Контролът върху огнестрелните оръжия у нас е силно занижен. Заради несвършената от полицията работа психично болни и осъдени лица се разхождат необезпокоявани със законно оръжие“, твърди вестник „Сега“, като цитира резултатите от проверката на Върховната административна прокуратура. „В отговор от полицията обясняват, че нямат достатъчно хора, за да отнемат разрешителни и да извършват проверки“, посочва вестникът.

„Стандарт“ цитира ръководителя на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която „даде за пример как мъж се е уредил за самоотбрана с арсенал от 17 оръжия, сред които и картечница“. Според Петрова в някои райони полицията е проверявала фиктивно режима с разрешителните и ще има нова, по-пълна инспекция, допълва „Стандарт“.

Турският Съвет за национална сигурност реши в страната да бъде въведено извънредно положение за следващите три месеца, заради неуспешния опит за преврат, съобщава „Всеки ден“. Новината беше съобщена от президента Реджеп Тайип Ердоган, а изявлението му беше разпространено по всички медии.По-рано, в интервю за „Ал Джазира”, Ердоган коментира възможността за връщане на смъртното наказание. Ердоган заяви още, че може и други държави да са замесени в опита за преврат. По въпроса с невижданата чистка, която се провежда в Турция, Ердоган каза: „Не сме стигнали до края. Арестуването на тези хора ще доведе до нови имена”.

Вестник „Дума“ публикува на първата си страница предупреждението на главния прокурор, че у нас има почва за радикален ислям. Според Сотир Цацаров радикалният ислям е в „доста прикрита и притихнала форма“, но с приключилите дела в Пазарджик проблемът не е изкоренен. Цацаров изтъкна като рискови области Смолянско и Велинградско. Главният прокурор разкритикува Дирекцията по вероизповеданията, пише “Дума”.

„Няма шпиц-команда в прокуратурата“, обявява „Монитор“. Вестникът визира твърденията на столичния следовател Бойко Атанасов, че главният прокурор е сформирал група следователи, на които давал наставления във връзка с делата за престъпления по високите етажи на властта. Твърденията, че властта се рекетира с дела, са неверни, според доклад на етичната комисия, приет вчера от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, съобщава изданието.

Международната организация ЕВРАТОМ Агенция по доставките“ подлага българската АЕЦ Козлодуй на небивал по своята бруталност натиск да се откаже от използването на усъвършенствано руско ядрено гориво“, твърди вестник „Труд“. Според изданието агенцията настоява АЕЦ Козлодуй да използва реакторите, за да проведе експерименти с американски уранови касети, произведени от Уестингхаус.