96593439bebc1fefa5b5745f3ab19336

Снимка: Twitter

Показно убийство на журналист в центъра на Киев. Взривно устройство, заложено в лек автомобил, уби топ журналистът на изданието „Украинская правда“ Павел Шеремет.

Бомбата е избухнала в 7:45 часа сутринта в централната част на украинската столица. Павло Шеремет се качил в автомобила си, за да се придвижи до работното си място. Той запалил двигателя на колата и шофирал няколко метра преди бомбата да бъде задействана. Шеремет загинал на място. От “Украинская правда” съобщават, че колата е била на главния редактор – Альона Притула, съосновател и собственик на изданието и определяна като една от най-влиятелните жени в Украйна. Тя не е била в автомобила.
Според украинския депутат Антон Герашченко, който е съветник на вътрешния министър, няма съмнение, че експлозията е предизвикана от взривно устройство, задействано дистанционно или с часовников механизъм. Украинският президент Петро Порошенко поднесе своите съболезнования и написа в Twitter, че е „шокиран” от случилото се. Той добави, че лично познава журналиста. Засега като основен мотив за покушението се смята професионалната работа на журанлиста.
44-годишният Павло Шеремет е роден в Беларус. Той е известен журналист и политически анализатор, специалист в отношенията между Русия и Украйна. Той предизвика гневни реакции от страна на официални представители в Беларус и Русия заради решението си да се премести да работи в Украйна. Тогава той заяви, че там има по-малко пречки за независима журналистика.

Източник: www.bgonair.bg