Сега четете
Яжте малко, за да живеете по-дълго

Яжте малко, за да живеете по-дълго

junkfood_dailysquibНикой не би възразил да поживее няколко години повече, стига да е в добро здраве. Тъжното е, че единственият сигурен начин да се удължи животът е, като се намали количеството на приеманата храна. Проучвания от 80 години насам установяват, че при намаляване на порцията с около 50%, животът на човека се удължава с до 20 години. Малцина обаче го правят.

Диетолозите имат различни схващания за това, как трябва да се храни човек, за да живее дълго и да е в добро общо състояние. Едни препоръчват да се ядат богати на протеини меса, плодове и зеленчуци по 5 пъти на ден, други – порционът да с намали до минимум, а трети – да се гладува през ден за здраве и дълголетие. Всъщност в основата на всички режими стой намаляването на калорийния прием. Така човек удължава живота си най-вероятно защото забавя клетъчното деление, обясняват медиците. По думите им клетките не получават нужната храна и енергия да растат и да се делят.

Първа последица от това е „удрянето на спирачка” на растежа на злокачествените тумори. Защото ракът не е нищо друго освен неконтролируем растеж на клетките. За да се развие, трябва да се натрупат множество мутации в ДНК. Организмът обаче има еволюционни механизми за „ремонт” на клетките. При бавен темп на деление натрупването на канцерогенни мутации също се забавя, обясняват още специалистите. И добавят, че това е само на теория. Все още никой не е доказал чрез поредица от научни изследвания, че гладуването може да обнови ДНК и да спре растежа на раковите клетки.

Някои диетолози обаче отдавна са прегърнали идеята за периодичното лишаването от храна с цел подобряването на общото здравословно състояние. Те препоръчват например, един ден да се похапва до насита, а на следващия – да гладува. Според тях подобен режим се доближава максимално до условията в природата, където недостигът и изобилието от храна постоянно се редуват. Това е и един по-приемлив начин на живот за модерния човек, твърдят още специалистите.

Вижте и

В интерес на истината за работещите в офиси действително е по-лесно да гладуват през ден, отколкото на всяко ядене да изчисляват калориите. При днешното изобилие на реклами на храни е малко вероятно хората да почнат да гладуват през ден, отбелязват още диетолозите. По думите им насладите от живота са по-силни от изкушението да го удължиш, но все пак си заслужавало, от време на време да се лишим от хранене и да изчистим телата си от натрупаните токсини, чрез увеличен прием на вода.

hospital.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре