Журналист: Ердоган цял един живот ходи по ръба на бръснача, но съдбата го обича

ilhanМасовите арести след опита за преврат в Турция са може би най-доброто за една държава, която е „по-специфична” с вътрешната война, която води срещу кюрдите и която без твърда ръка не може да оцелее. Това коментира в ефира на БТВ журналистът Илхан Андай.

Според него в нощта срещу събота лидерите на опозицията са действали мъдро, като са призовали поддръжниците си да не излизат по улиците. В противен случай е имало риск призованите от президента Реджеп Ердоган хиляди активисти на управляващата Партия на стабилността и развитието да влязат в сблъсък с кемалистки настроени националисти – „Сивите вълци” и да се стигне до гражданска война.

Андай отбеляза, че това е първият в историята на Турция опит за преврат на ислямист срещу ислямист. По думите му соченият за „поръчител” на метежа духовник Фетхлуллах Гюлен е с „безкрайно много възможности” на финансово и политическо равнище. „Организацията на Гюлен е тази, която вкара бурките и характерните бради в България преди 24-25 г. Много след това се появи Ердоган”, посочи той.

„Ердоган е лидер, който цял един живот ходи по ръба на бръснача, но съдбата го обича – военни искаха да го убият, военни го спасиха”, подчерта журналистът. Според него след овладяването на първоначалната ситуация, разузнаването е задействало своя план за елиминиране на хората на живеещия в САЩ Гюлен и така се е стигнало до масовите арести.

Вижте и

„Америка има интереси, през годините подкрепяха и Осама бин Ладен срещу Русия. Америка има сметка Турция да не е силна, но и не може без Турция”. Според журналиста и спирането на тока на базата Инчирлик е било символичен акт, след като Вашингтон не е разрешил вдигане на изтребители срещу летателни апарати на метежниците, застрашили президентския самолет. „Неуспешният преврат не означава, че всичко е тип-топ – икономиката се тресе, инвеститори декларират, че напускат страната, хората не са уверени за утрешния ден”, подчерта Андай.

Според него събитията от последните дни няма лесно да доведат до едноличен режим на Ердоган, защото на него не му достигат 60 депутати за конституционни промени, а е малко вероятно опозиционните лидери да застанат зад него.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре