coni1-300x203Конюнктивити удрят очите ни през лятото. Да се опази човек от тях, е почти невъзможно, тъй като това означава да се изолира от общуване с околните. Това предупреди офталмологът от Клиниката по очни болести в Александровска болница д-р Павлин Кемилев.

Теса различни видове-бактериални, вирусни и гонороични.

Бактериалният конюнктивит, както и останалите видове, е възпалително заболяване на конюнктивитите, като започва най-напред на едното, а след това обхваща и другото око. Първият и упорит признак е чувството на болния, че има чуждо тяло в окото си, следва парене и глождене, подпухване и зачервяване на клепачите Заболяването е в апогея си, когато секрецията стане много силна, а сутрин човек се събужда със залепнали клепачи. Този тип се лекува с широкоспектърни антибиотици, но само предписани от лекар.

Вирусните конюнктивити са широко разпространени през лятото, те причиняват параконюнктивална треска. Обикновено те започва като обикновено лятно простудно заболяване, с лека хрема и нарезположение.

Често пъти се случва, докато се лекуваме с прахчета срещу настинки, зрението ни да започва да отслабва. Това се дължи на замъглявания по роговицата на окото. Заболяването преминава за около три-четири дни и по същество е конюнктивит, причинен от паравируси, които са много заразни.
Не е възможно, ако сте общували с инсректиран, да несе разболеете, предупреждава д-р Павлин Кемилев и допълва, че болестта е упорита и понякога се налага да бъде лекувана с противовирусни средства. Той препоръчва терапията да се назначава не от общопрактикуващ лекар, а от офталмолог, за да се избегнат евентуални грешки, от които конюнктивитът може да се проточи във времето.

Басейните също могат да ни докарат това заболяване, но то е сравнително по-безобидно. Очни лекари наричат конюнктивита, прихванат от тях „хрема на окото”, тъй като и тя, като настинките, със или без лечение, преминава за една седмица. Особено упорит при нея е отделяният секрет, от който миглите залепват.

Понякога тя отшумява и сама, казва още д-р Кемилев. Този тип конюнктивит, като цяло е безобиден. В редки случаи той се причинява от хламидията окулогениталис, което налага медикаментозно лечение. Тази зараза тръгва от водоеми, които не се дезинфектират достатъчно.
Гонороичните конюнктивити се срещат рядко. Те се появяват в резултат на прекалената употреба на антибиотици. При нея секретите са гнойни, тя протича много по-тежко в сравнение с вирусните и бактериалните конюнктивити.

Дата: 14.07.2016 00:06
Източник: Монитор – стр. 17
Автор: СИЛВИЯ НИКОЛОВА