press and coffeeЗа много хора кафето е сутрешният елексир, даващ енергия и бодрост за начало на деня. Консумира се най-вече заради високото съдържание на кофеин в него. Въпреки това има хора, които го предпочитат без неговото стимулиращо действие. Безкофеиновото кафе съдържа значително малко количество кофеин, но дали това го прави полезна напитка?

Ето и влиянието му върху организма:

Антиоксиданти

Кафето има силни антиоксидантни качества, което се отнася и за безкофеиновото кафе. Антиоксидантите в кафето се борят със свободните радикали в кръвния поток, могат да ви предпазят от рак, сърдечни заболявания и диабет.

Ефект върху холестерола

Безкофеиновото кафе може да повлияе негативно върху нивото на холестерола в кръвта. Това е така, защото зърната от които се произвежда, имат по-високо съдържание на мазнини, отколкото тези на нормалното кафе. Едно проучване доказва, че хората пиещи безкофеиново кафе имат 18 процента увеличение на не-естерифициранимастни киселини, което е основен идникатор за риск от сърдечни болести.

Съдържание на кофеин

Безкофеиновото кафе съдържа кофеин, но в много малко количество. Това количество варира от 5 до 32 милиграма. Заради него това кафе се консумира от хора, които иматвисоко кръвно налягане и безсъние, получават киселини или от жени, които са бременни.

Риск от остеопороза

Според проучвания на експерти, редовното пиене на безкофеиново кафе може да доведе доостеопороза. Заради високата му киселинност се загубва калций и е възможно да настъпи изменение в костната плътност.

 Ревматоиден артрит

Проучване показва, че по-възрастни жени пиещи по 4 или повече чаши безкофеиново кафе на ден имат два пъти по-голям шанс да развият ревматоиден артрит от жените, пиещи нормално кафе.

Увреждане на органите

Безкофеиновото кафе по всяка вероятност съдържа разтворител метилен хлорид, който е доказан като карцерогенен. Използва се за премахване на кофеина от кафето. Това е процес, който оставя малки количества от химикала в зърното. Продължителното излагане на този химикал, може да доведе до увреждане на органите.

Най-важно при консумирането на безкофеиново кафе е умереността. Много хора сменят обикновеното кафе с безкофеиново заради здравословни съображения. Но за хора с няколко съществуващи заболявания консумирането на безкофеиново кафе не винаги осигурява здравословни ползи.