PlovdivОбластният управител на Пловдив Здравко Димитров ще открие в понеделник международната фотографска изложба “Европа на диаспорите”, която идва в града под тепетата директно от Европейския парламент в Брюксел. Там фотосите бяха експонирани по време на конференцията “Европа на диаспорите”, а Пловдив е първият град, от който изложбата ще започне гостуването си в различни европейски държави.
Експозицията илюстрира живота и наследството на еврейски, арменски, ромски и асирийски диаспори в Европа. 20-те снимки, които ще бъдат показани в Пловдив, са избрани от професионално жури на международен фотоконкурс, който се организира в Брюксел. Членове на журито са известни професионалисти като Джон Станмайер (National Geographic), Алекс Мони (NatGeo), Артур Гонка и Татевик Равазиан (AGBU Европа) и др.
Изложбата ще представи творбите на 14 фотографи, избрани сред повече от 150 снимки на участници от много европейски държави. Финалисти в конкурса са фотографиите на Андреа Танасе (Румъния), Алберто Модиано (Турция) и Максим Флора (Украйна). Голямата награда бе връчена на румънката Андреа Танасе, която ще бъде специален гост в Пловдив. Тя е независима фотожурналист с 15 години опит в прес фотографията. В кариерата си е разработвала различни теми, от новини до социални доклади и фото-документални проучвания на румънския живот и култура. Нейни снимки са публикувани в големи списания и фотоагенции като National Geographic Румъния, GEO Румъния, British Photo Agency, Ostphoto, Amnesty International Journal, Аrаrt Magazine, Die Welt, Die Presse и др.
След Пловдив следващата спирка на фото изложбата “Европа на диаспорите” е Италия, където ще е част от фестивала “Faito Doc Festival” в Монте Файто, а оттам ще продължи пътя си през септември към Барселона и Букурещ през октомври.

Източник: www.trud.bg
Автор: Николай Спасов