krapchevВ понеделник, на 20 юни 2016 г., един от създателите на Любословие.БГ  – инж. Божидар Крапчев, навърши 80 години. По образование – инженер, по познания –  писател, журналист, склуптор, по перо – великолепен публицист. Той е автор на едни от най-въздействащите и четени стати в нашата медия за медии – “Ъглови удари”, “Тревога”, Случка с кучка /по действителен случай/ и множество други. Божидар Крапчев е  изтъкнат роднина на паметна фигура от българската журналистическа история – Данаил Крапчев.

Честит юбилей, Божидаре! Бъди здрав и продължавай все така да вдъхновяваш всички, които обичат перото и се стремят да запазят непокътнати красота и богатство на словото!

Тази сутрин с обилна почерпка на плувен комплекс Спартак, задено с приятели от Клуб “Здраве”, клуба на ветераните на Левски, в които членуват бивши треньори и офицери на МВР от формации на клуба в различни спортове той посрещна значимия празник. Председател на клуба е ген. Красимир Саманджиев, който по изключение не присъства.

   От днес стартира и новата му рубрика “Ретро”

    Изстрадана рима

Избрахме депутат. Имаше си програма, платформа, пеиявеше се преди изборите – избрахме го, макар и малко измъчено. По средата на мандата си изведнъж той се обяви против програмата си, против парламентарната си трупа и гръмко се обяви за НЕЗАВИСИМ!. Как така бе, аланкоолу, нали те избрахме именно заради програмата ти, именно заради съгласието ни с твоята партийна линия. Как така НЕЗАВИСИМ? Това не го решаваш ти! Това е наше право и ти си ЗАВИСИМ! От нас, от идеите, с коиго ни измота, с програмата си, кояго ни навираше в очите. Оттук почва изм амата.

Мастита министърка, отру пана с бижута и потьнала в климактеричните си тлъстини нагло обяви, че няма нищо, ама нищичко и че всичките й апартаменти, вилата в Бояна, прогимназиалната сграда в старозагорско и двечките й санаториумчета не са нейни, а на един неин познат – мъжа й . Отново и з м а м а.

Мобилен оператор ни мами с промоции. Хващаме му се. Абонираме се. И се шашкаме: нито за ден не получаваме обещания интелектуален продукт така, както ни е офериран – ту скоростта на информационната обработка е с 12-15 пъти по- малка от обявената, ту интернет-сигиалът изчезва за часове, ту кабелният сигнал пропада точно по време на най-интересния мач или филм. Звъниш, оплакваш се, сумтят ти отсреща гузно и обещават да се поправят. След един час -пак същото. Не е ли и това и з м а м а?

Онзи ден жена ми донесе пакет тоалетна хартия /извинете за прозата/. Сложих я в шкафа при другата, но ми направи впечатление, че е доста различна, а цената – еднаква. Премерих и какво миелите? Вътрешният цилиндър, на който се навива хартията, е с 12 мм. по широк, диаметьрът на навитото руло е с 10 мм. по-малък , а ширината , както се досещате, е пак по-малка, но само с 15 мм. Проста сметка показа, че производителях или търговецат на пази хартия / а може би и двамата/ ни лъжат с около 25%. Милиметрова и з м а м а .

Купих пачка кибрит. Кой ли ме накара да прочета етикета? Там пишете, че съдържанието е минимум 42 клечки във всяка кутийка. И понеже съм малко сбъркан, рекох да преброя набързо клечките в десетте кутийки. Ето , вече се досетихте — съдържанието в нито една не надхвърли 32 клечки, а имаше и кутийки с по 27,26, та дори и с 21 клечици! Някой ще каже – тоя пък съвсем издребня. И ще е прав, но ако пресметнем милионите клечици, които липсват и ги умножим по стотинките от цената им, ще установим стряскаща далавера. Поредната и з м а м а .

Повреди ми се сифонът на мивката. Веднага купих нов комнлект – на нашия пазар сега има всичко, само пари да имаш. Монтирах придобивката, но решетката на сифона, през която се оттича во дата от мивката надолу, ръждяса за три дни! Отидох да се оплача в магазина, а продавачката мило ме попита дали не искам затия 4.5о лв., които съм платил, да получа позлатена решетка . . . И з м а м а с усмивка.

Купих енергоспестяващи крушки – нали съм патриот, да помогна и аз с нещо на енергийната система. На кутийката на всяка крушка от 23 вата пишеше, че еквивалентът им по осветеност се равнява на около 130 вата от стария тип крушки с нанежаема жичка. Това ме устройваше отлично. У дома се оказа, че крушките са по-слаби от стария 25-ватов вариант. Значи платах за една 5-кратна и з м а м а.

Но това са, да ги наречем, битови измами. А онези, големите, помните ли ги?

Преди години едни отдавна забравени министри се клеха, че ще се вдига принудително цената на тока само докато стигне до 3.5 евроцента. Така искала Европа. Днес цената е почти 9 евроцента. Позабравена и з м а м а .

Дойде един юнак от мадридските потайности и обяви пред цялото журналистическо войнство, пред всичките телезрители и радиослешатели, че щял да ни оправи само за 800 дни. Юрна се оня ми ти народ по него, а след година каза, че никога и никъде не бил споменавал такова нещо. Това си беше царска и з м а м а.

Точно преди 16 месеца светът се разлюляваше от настъпващата финансова и икономическа криза, но тогавашният премиер се изправи , пак пред екраните и ни нареди да сме спокойни, че нямало никаква криза, а и дори да я приимало, нас нямало да ни закачи, тъй като сме били много стабилни и финансово необвързани! Само дни след това световните вълнения отнесоха като цунами нашия страховит просперитет. Премиерска и з м а м а .

Да не споменавам “дреболии” като измамите с работай ческо-мениджърските дружества /РМД-тата/, с приватизационните фондове, с банките и пирамидите, обрали паричките на хората, със пропадналите жилищни влогове, с хвърлените в канала дългосрочни целеви застраховки за черни дни и още какво ли не, какво ли не . . .

Както виждате, ширещата си у нас и з м а м а се простира от кибритените клечки и тоалетната хартия, до съдбините на цялата държава !

Спирам с примерите. Остава горчилката, че ме будалкат повсеместно, че ме лъжат всички и навсякъде,, че при всичките си действия трябва да се пазя от ИЗМАМАТА. Прекрасно занимание, нали.

Дали заради това ИЗМАМАТА така мръсничко се римува с МАМАТА?

Некрасива, но вярна и изстрадана рима . . .

Дали няма да стане като с лъжливото овчарче?
МММ