3c49a399b024fee84ded4aa25b27c3f9Вирджиния Раджи спечели с убедителна преднина втория тур на местните избори в италианската столица Рим, с което се превърна в първата жена, избрана за кмет във Вечния град. Местният вот се превърна в сериозна победа за движението “Пет звезди” над управляващата партия на премиера Матео Ренци.
Вирджиния Раджи спечели изборите в Рим с регистрирани 67 процента от подадените гласове пред само 33 за конкурента й Роберто Джакети, който беше кандидатът на управляващата Демократическа партия. В кратка реч в изборния щаб Раджи обяви победата си за исторически момент за Рим, тъй като бележи избора на първата жена за кмет на Вечния град. На 37-годишна възраст тя става и най-младият кмет на Рим от повече от 100 години. Раджи обеща да възстанови законността и прозрачността в града, разтърсен от корупционни скандали, и тя призова победените си съперници да бъдат по-конструктивни в опозиционната си дейност и обяви, че е готова да управлява.

Предварителните социологически проучвания предвиждаха победа за Раджи в Рим, но не и триумф за кандидатката на движение “Пет звезди” в Торино Киара Алендино. 31-годишната Алендино слага край на продължилото повече от 20 години управление на левоцентристите в града. Според информацията на предизборния си сайт новият кмет на Торино е завършила международни икономически отношения, знае три езика, симпатизира на местния футболен клуб “Ювентус” и е общински съветник в града от 2010 година насам.