vinetkaСлед като прокуратурата поиска да бъдат отменени скъпите винетки, хиляди шофьори – в очакване на решението на съда. Какво ще стане, ако винетката бъде обявена за незаконна?

Според юристи, най-логичната мярка е държавата да върне на шофьорите разликата между новата и старата цена – тоест 30 лева. Дали ще се стигне до там?
От Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи, които участват в оспорването на цените на винетките, цитират закона.

„Задължението на всеки административен орган, чиито акт е бил отменен, да възстанови предходното положение и да преуреди спрямо последния законообразен акт”, обясни Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.
Тоест, би трябвало държавата да ни върне по 30 лева, с колкото поскъпна винетката от тази година.
„За нас такава хипотеза въобще не стои на дневен ред по простата причина, че ние сме си спазили цялата процедура, която е била необходима. Правилата са спазени, за да може да бъде обявена новата цена на винетките”, коментира за „Здравей, България” шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

От строителното министерство също не бързат да мислят битката за изгубена.
„Ако е в полза на държавата постановлението остава в сила. Ако постановлението е незаконосъобразно, ние, разбира се, ще обжалваме на тричленка, така че то няма да влезе в сила веднага. За съжаление няма как да обжалват пред тричленен състав, тъй като настоящият процес се развива пред тричленен състав. Надявам се, че юристите на министерството ще имат предвид, че ще обжалват пред 5 членен състав на Върховния административен съд”, обясни във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Нашата организация атакува начина, по който това решение е наложено. Смятаме, че не е спазена процедурата за съгласуване между Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за приемането на тази тарифа”, обясни за “Здравей, България” Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.
Ако се стигне до обжалване юристите прогнозират, че можем да очакваме окончателният резултат от делото не по-рано от началото на ноември

Нова телевизия, „Здравей, България”