Сега четете
Празнуваме Международния ден на детето

Празнуваме Международния ден на детето

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

wpid-wp-1464749609753.jpeg
Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.
У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи. Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен
Националният литературен музей организира литературно „пътуване“
в Деня на детето с героите от поемата „Влак” на Никола Вапцаров. Всеки ще има своя роля в литературното ни пътуване. Началото е в 10,30 ч. в къща музей „Никола Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” № 37, ет. 4.
„Аз съм българче“ ще проехти от Сопот към цялата страна
Децата ще гледат безплатни представления в Столичния куклен театър по случай Международния ден на детето. Малките зрители могат да избират между „Някои могат, други – не“ със специалното участие на Поли Генова, което ще се играе от 12.00 ч. в салона на ул. „Гурко“ 14 и „Аладин и вълшебната лампа“ – авторски моноспектакъл на Димитър Тодоров по „Приказки от 1001 нощ“, което е по същото време в салона на бул. „Янко Сакъзов“.
Музеят за история на София ще отбележи празника на детето със специално подготвено състезание. В него са добре дошли и родителите. Играта започваот 11:00 и ще продължи
19:00 ч.
От 18:00 до 20:00 ч. на лятната сцена на Борисовата градина ще се проведе Гала концерт на лауреатите от десетото юбилейно издание на Национален танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми”, организиран от Народно читалище „Света София 1997”. Събитието ще е със специалното участие на кубинския танцьор и хореограф Алфредо Торрес и поп-изпълнителката Силвия Филип. Освен тях на сцената ще покажат своите умения танцьорите от Денс Стейшън, Ера Балет, Денс Академи, Танцова формация „Блясък“, Мувин Арт, Денс Бокс, Балет „Терпсихора“, Танцово студио „Айрис“, Денс Поанте и много други.
Фондация „Направи добро – Александровска” организира благотворително събитие за децата, лишени от родителски грижи и отглеждани от дом „Св. Иван Рилски“.
Събитието ще се проведе от 12.00 часа, на открито в двора на УМБАЛ Александровска.
От село Разлив, община Правец, където се намира домът ,ще пристигнат 43 деца на възраст от 8 до 18 години. Групата ще бъде посрещната от медицинските сестри на болницата, които ще разведат децата из някои от Клиниките и ще им разкажат за историята и дейностите на болницата и какво е да се работи на такова място.
От 10.00 до 12.00 часа, в парк „Пети октомври“ в Стара Загора организира празник, с който да зарадва най-малките жители на града по повод 1 юни – Международен ден на детето. Веселието ще премине под мотото „От деца за деца“. Малчуганите от ЦДГ №3 „Ян Бибиян“, №6 „Камбанка“, №7 „Светулка“ и №13 „Пролет“ ще поздравят връстниците си с песни и танци, а след това ще се забавляват заедно с тях рисувайки по асфалта и участвайки в забавни игри.
От 10:00 до 17:00 часа във Варна ще се проведе детска арт работилница на открито „Усмихни дърво”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре