press_releaseБизнесът изпитва остър глад за близо 200 професии, липсата на кадри спира инвеститорите, пише “Труд“. Има опасност и наши фирми да прехвърлят дейността си в северната ни съседка. Тончо Томов от Стопанската камара допълва, че списъкът на дефицитните кадри обхваща позиции от почти всички области на образованието.”Канят младите да станат учители”, е едно от заглавията на

Стандарт“. Педагозите ни предпочитат чужбина, някои от тях стигат дори до Нова Зеландия, предупредиха от Синдиката на българските учители. Най-голяма криза, в близките години, ще има за начални учители, преподаватели по езици и информатика.Математическите гимназии заемат челно място в класацията на българските училища като успеваемост на учениците, пише “Телеграф“. Вестникът цитира обобщени данни на резултатите от външното оценяване на седмокласниците.  Половината от тези училища на високо равнище са в София. “Пенсионират 400 училищни директори до утре”, пише “Зума” на първа страница.

Министър Кунева разпоредила светкавичното освобождаване и бързи конкурси преди новият Закон за образованието да влезе в сила от 1 август.”Пенсионерите и разходите за пенсии се увеличават”, съобщава вестник “Сега” на първа страница, според данни на НОИ. Въпреки увеличените възраст и стаж при пенсиониране, в края на март пенсионерите са повече отколкото излезрите в пенсия преди година. “Всеки десети чиновник е в пенсионна възраст”, пише “Монитор“.

Ведомствата дават почти десет на сто от бюджета за заплати на служители, придобили или упражнили право на пенсия.”Ако хората обедняват, защо харчат повече?”, пита, в интервю за

24 часа“, консултантът Красен Станчев. Според него, ако правителството ограничи нагона у хората, “да вземат нещо от някой друг, всички ще бъдат по-добре, средно погледнато”.От днес, Комисията за защита на потребителите започва проверки на качеството на сиренето в търговската мрежа, съобщава “Труд“. Преди седмица, от асоциацията “Активни потребители” обявиха, че в 6 от изследвани от тях 36 марки краве сирене са вложени, нерегламентирано, растителни мазнини.”Режат парите на болниците заради дефицит на Здравната каса”, съобщава “Монитор“.

Вестникът има стенограма на заседание на Надзорния съвет на Касата, от която се разбира, че е предвидено свиване на разходите за болниците с три процента. България е подписала два проекта по плана “Юнкер” за заемно финансиране на малки и средни предприятия, съобщава, в интервю за “Стандарт“, Илияна Цанова, от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Фондът беше създаден през миналото лято, за да работи по плана “Юнкер” у нас. Ще се финансират проекти дори и “на зелено”, обичайно се отпуска до 50 на сто от необходимата сума за реализация.”Или Пеевски се прикрива зад нова компания, или Велико Желев става новият фаворит в държавните поръки”, пише “Капитал дейли” по повод сделката, с която третата по големина строителна компания у нас, варненската “Хидрострой”, купува лидера в сектора “Водстрой 98”. Професор Силвия Янкуловска от Медицинския университет в Плевен, беше отличена в САЩ с награда за медицинска етика, съобщава “Новинар“, като цитира информация на БНР. Два сорта пшеница на Института по растителни генетични ресурси в Садово са фаворити в съседните ни държави и печелят награди, хвали се вестник “Земя“.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/ychiteli-kompaniya-vuzrast-1509453.html#ixzz4A7PCxCiP