Взрив в Панагюрище, има пострадали

Взрив в Панагюрище, има пострадали

Взрив избухна в центъра на Панагюрище и рани двама души. Те са работници, които са пострадали докато са опитвали да почистят фонтана в града. Мъжете са служители на общинското предприятие по чистота, отбелязва DarikNews.bg.

Предполага се, че е избухнала бутилка с хлорна вар.

Районът около фонтана е отцепен. На мястото се извършва оглед и е образувано полицейско производство. Засега не е ясно с какви препарати работниците са почиствали фонтана. Една от хипотезите е, че са

използвали химическо вещество, което е реагирало с водата и по неизвестна причина е последвал взрив.

Всички събрани до момента данни категорично говорят за трудова злополука.

Пострадалите са откарани в Клиниката по изгаряния на Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Предстоят прегледи, при които ще се установи степента на уврежданията им.

Според служители на Инспекцията по труда, участвали в огледа на място, външните изгаряния не са малки, но по-големи опасности крият вдишаните при експлозията отровни изпарения.

Пострадалите имат изгаряния и са вдишали токсично вещество,

уточни директорът на „Инспекция по труда“ инж. Васил Мезов. „Взривило се е химическо вещество, което е разбърквано в някакъв съд с цел да се чисти фонтанът в центъра на града. При манипулацията за разбъркване е настъпил взрив. Двамата работници имат някаква степен на обгаряне, която ще знаем, след като те бъдат транспортирани до болницата в Пловдив. Освен това при взрива те са поели от това токсично вещество в белите си дробове и не се знае как ще се отрази тя на работниците. Това ще установят лекарите“, коментира Мезов.

Той допълни, че се знае какво е веществото, причинило взрива. „Колегите ще се запознаят с неговия химичен състав и указанията за работа, за да може да се прецени какво точно е довело до взрива и дали са нарушени изискванията за безопасност при работа с такива вещества“, обяви директорът.

Засегнати са очите на единия от пострадалите,

съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Свети Георги“, цитирани от Агенция „Фокус“. Мъжът е преминал през Клиниката по изгаряния, където е установено, че изграянията са по-малко от половин процент. Към момента той е в очна клиника, където лекарите установяват, до каква степен е засегнато зрението му.

Другият пострадал при взрива все още не е транспортиран от болницата в Панагюрище. От лечебното заведение в Пловдив са в готовност да го приемат.

Началникът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Иван Панайотов заяви, че високата концентрация на химическото вещество и най-вероятно искра, са довели до взрива.

„Химическото вещество, предизвикало взрива в центъра на Панагюрище е от рода на дезинфектантите.

Работниците, които е трябвало да почистят фонтана с него, не са се съобразили с концентрацията и за това веществото е станало взривоопасно.

Предстои да се изясни дали някой от работниците е пушил, тъй като нещо е предизвикало взрива. Най-вероятно това е искра“, каза още Панайотов.

Източник: БГНЕС, DarikNews.bg, Агенция “Фокус”     Редактор: Надежда Велкова

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори