Изчезна самолет на „EgyptAir“ с 66 души на борда, има данни, че е катастрофирал

Изчезна самолет на „EgyptAir“ с 66 души на борда, има данни, че е катастрофирал

Самолет на авиокомпания „EgyptAir“, който изчезна от радарите, съобщиха световните агенции. Според последната информация той се е разбил в морето край гръцкия остров Карпатос. Източниците се позовават на гръцката гражданска авиация. По-рано в района, където машината изчезна, беше изпратен и военен кораб.

Жители на гръцки остров там пък твърдят, че са видели огнено кълбо в небето приблизително по времето, когато самолетът е изчезнал.

За взрив съобщава и местен товарен кораб. Засега нито едната информация не е официално потвърдена.

На страницата си в “Туитър” от ТАСС предадоха, че самолетът е катастрофирал, като се позовават на Министерството на гражданската авиация на Египет:

По-рано беше съобщено, че самолетът е изчезнал малко преди да навлезе в египетското въздушно пространство.

Полетът, продължаващ по разписание три и половина часа, е излетял от Париж в 11:21 часа. Трябвало е да пристигне в Кайро в 2:55 местно време, с 15 минути закъснение.

Според информацията, преди да се изгуби връзката, екипажът съобщил за дим, излизащ изпод пилотската кабина.

В момента екипи на Военно-въздушните сили на Египет също издирват самолета, като се следи и за отломки в района, където е изчезнал.

От компанията съобщиха, че са предоставили мобилни лекарски екипи и всичко необходимо на летището в Кайро за близките на пътниците на изчезналия самолет.

Обявиха и националностите на пътниците. Сред тях няма българи, повечето са египтяни, британци, португалци и французи и още няколко с различна националност.

Премиерът на Франция Манюел Валс заяви че „нито една теория не може да бъде изключена“.

Френският президент Франсоа Оланд пък свиква спешно заседание, на което да се обсъди как да процедира страната.

Бившият ръководител на френското Бюро за разследване и анализ на безопасността в гражданската авиация Жан-Пол Троадек заяви, че „не трябва да се изключва и версията за атентат“. Той се позовава на добрите метеорологични условия и факта, че самолетът е изчезнал „за миг“.

Командирът на самолета, 36-годишният Мохамед Шакир, е имал 6275 летателни часове, от които 2101 на А320.

В края на март отново имаше проблем със самолет на същата компания, която обаче завърши благополучно.

Машината беше похитена от мъж, който поиска да се приземи вместо в Кайро, в Кипър. Кипърската полиция обаче се намеси, а похитителят се предаде сам.

Източник: Агенция “Фокус”, Twitter.com, БТА, БГНЕС, Tass.ru     Редактор: Даниела Пехливанова

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *