Ветото на Плевнелиев върху Изборния кодекс мина

Ветото на Плевнелиев върху Изборния кодекс мина

Правната комисия в парламента подкрепи ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс и праща спорния член 14 за преразглеждане в пленарната зала.

Мотивите на държавния глава се фокусират основно върху чл.14, който се отнася за изборните права на българите в чужбина.

Решението значи, че оспорените текстове се връщат за преразглеждане в пленарна зала.

С 2 гласа „за” , 3 „против” и 7 „въздържал се” гласуваха членовете на комисията.

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на текстовете на Изборния кодекс, с които изборни секции извън страната могат да се отварят само в дипломатическите служби на България – консулства и посолства в градовете с население над 1 млн. души извън ЕС.

Предложението за тези промени беше направено от парламентарната група на Патриотичния фронт.

Във връзка с приетите промени българи живеещи извън страната организираха протести в различни държави, а съпредседателят на ПФ дори ги нарече “псевдосънародници”.

Омбудсманът на България Мая Манолова организира срещи между представителите на българите в чужбина с министър-председателя Бойко Борисов и представители на Патриотичния фронт.

Миналата седмица – вторник, имаше и спешни срещи в парламента между партньорите в управлението, но без АБВ. Часове след това хората на Георги Първанов заявиха, че напускат властта, а вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка.

Очаква се днес партиите от коалиционното мнозинство –ГЕРБ, ПФ и РБ,

да излязат с окончателна позиция по отношение на президентското вето. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че изискването е текстовете да получат не по-малко от 121 гласа в пленарна зала, за да бъдат приети.

Източник: БГНЕС, Агенция “Фокус”     Редактор: Виолета Русенова

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори