50 арестувани при акция срещу нелегални мигранти

50 арестувани при акция срещу нелегални мигранти
В София засилено е полицейското присъствие в района на бул. „Мария Луиза”, в участъка от Лъвов мост към Халите

 

Масирана полицейска акция се провежда в петък сутрин в различни градове на страната, съобщиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от Нова ТВ.

За момента от министерството не съобщават срещу кого е насочена операцията. Медиата върди, че

действията на униформените са съсредоточени срещу каналджии

и други лица, които може да са замесени в трафик на хора.

Проверяват се хостели и други места, в които се настаняват бежанци. Операцията се извършва от полицията и жандармерията под ръководството на ДАНС.

В София засилено е полицейското присъствие в района на бул. „Мария Луиза”, в участъка от Лъвов мост към Халите. Мястото е познато като сборен пункт на мигранти в столицата.

От началото на операцията има задържани около 50 лица, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Тези лица са без документи за самоличност и е явно, че не са от български произход.

Тепърва ще се установява дали са регистрирани като бежанци и какъв статут имат – дали са незаконно проникнали, дали вече са регистрирани в центровете за миграция на Държавна агенция по бежанците. Просто е много начален етапът”, обясни гл. комисар Костов.

На въпрос до кога се очаква да продължи операцията, той отговори: „До отпадане на необходимостта, докато проверят колегите всички заложени в операцията заплахи, които предварително са изведени”. Гл. комисар Костов разясни, че в операцията участват около 1400 служители на реда.

Спецакцията е по негово разпореждане, в нея участват служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната. Полицейски проверки се извършват в хотели, хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони, съобщиха от МВР.

На територията на област Бургас са изградени контролно-пропускателни пунктове

на различни места, съобщи ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас. Целта е проверка на моторните превозни средства за евентуален нелегален превоз на мигранти. Освен това ще се проверява и информация за лица, за които има данни, че осъществяват такъв нелегален трафик.

Ст. комисар Калоянов не посочи точната цифра на ангажираните полицаи в акцията. Той уточни, че това е съвместна операция със служителите от РД „Гранична полиция“. „По принцип комуникираме и си партнираме с тях всеки ден. Планът за действие, който сме изготвили, е общ”, каза още ст.комисар Калоянов. Той допълни още, че такива акции се провеждат редовно. Резултатите от тази ще бъдат обявени на национално ниво.

Полицейската операция в София е рутинна, проверяваме за нелегални мигранти във вътрешността на страната,

коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНТ. „Това е една операция, бих казала рутинна. Нещо, което правим периодично, тогава когато преценим, че има необходимост. Правена е и друг път. Проверяваме за нелегални имигранти във вътрешността на страната и това е част от нашия подход за справяне с миграционния натиск”, каза Бъчварова.

Тя посочи, че това включва не само охрана на границата, но и проверки вътре във вътрешността на страната. Министър Бъчварова обясни, че на три етапа се осъществява контролът – на вход, вътре в страната и на изход.

Източник: NovaNews.bg, БНТ, Агенция “Фокус”     Редактор: Надежда Велкова

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори