Борисов: Хаосът, който ще настане ще бъде страховит

Борисов: Хаосът, който ще настане ще бъде страховит
Премиерът днес на няколко пъти призова депутатите да запазят стабилността в държавата.

Борисов призова депутатите да не тласкат страната към хаос. Думите на премиера бяха очевидно насочени към опитите на опозицията да разцепи управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни избори.

„Продължавам да настоявам, виждайки какво става в света, на всички да им е мила държавата. Хаосът, който ще настане ще бъде страховит”, предупреди днес в Народното събрание премиерът Бойко Борисов.

Той коментира и вчерашното решение на парламента за провеждане на референдума, иницииран от Слави Трифонов.

„Това, което и вчера Народното събрание прие, особено единият от въпросите е не 100, а 1000 процента противоконституционен. Има решение на Конституционния съд от 2003 г. Няма как да стане от обикновено Народно събрание. Но подведени по популизма всички гласуват и дано в един момент политическата класа действително разбере, че е изпратена тук, за да взима по някой път непопулярни и тежки решения, но да се опази държавата”, посочи премиерът.

Борисов отчете, че в Съвета на Европа е приета помощ от 1,8 млрд. евро за Африка и 6 млрд. за Турция, а в същото време тези средства ги няма в бюджета на Европейския съюз.

„Затова единственото място поне, според мен, откъдето могат да се съберат пари, като се режат кохезионни фондове или когато се търсят големи корекции по действащите програми, за да останат парите в бюджета. Така си ги представям и мисля, че в голяма степен съм прав. Така че Дончев отговаря за това. Освен това съм го натоварил да се занимава и с енергетиката за всички преговори за газ, петрол. След няколко дни трябва да е в Солун”, уточни премиерът.

„Механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне, когато свършим всичката си работа”, заяви още Борисов.

„Действително в тази сфера се направиха много неща и разбира се много още трябва да направим. Не без помощта на българския парламент се промениха в Конституцията основни неща, които бяха отчетени и са в правилната посока, като започнем от разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, със засилената роля на инспектората, с това съдии да избират съдии, прокурори – прокурори и много други неща, които вие приехте”, каза премиерът.

„Ако не ме лъже паметта мисля , че в сряда в Брюксел ще ходят вътрешният министър, правосъдният министър, главният прокурор, за да отбележат какво е направено сега и следващите стъпки, за да ги съгласуваме предварително и да знаем, че действително това е правилната посока”, допълни Борисов.

Той напомни, че в свое изказване председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер недвусмислено е заявил, че в рамките на този мандат на тази комисия, механизмът трябва да отпадне.

„Аз истински се надявам държавата да не бъде тласната в хаос, да има парламент, за да се приемат всичките тези закони“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Източник: БГНЕС, Фокус     Редактор: Николай Киров

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *