Поли Генова ще представи България на втория полуфинал на песенния конкурс „Евровизия“

Поли Генова ще представи България на втория полуфинал на песенния конкурс „Евровизия“

Певицата Поли Генова ще представи България на втория полуфинал на песенния конкурс „Евровизия“, който ще се проведе от 22 ч. българско време тази вечер. На живо от стокхолмската зала „Глобен Арена“ ще предават БНТ1 и БНТ HD. Българката и песента й If Love Was a Crime са поставени под номер 12 в програмата от общо 18 изпълнения, които ще се състезават за десетте места за съботния финал.

Конкуренти на Генова са представителите на Латвия, Полша, Швейцария, Израел, Беларус, Сърбия, Ирландия, Македония, Литва, Словения, Дания, Украйна, Норвегия, Грузия, Албания, Белгия и… Австралия, която участва за втора поредна година. Според организаторите това е стъпка към превръщането на „Евровизия“ в глобален конкурс, а се твърди и, че събитието има доста почитатели на далечния континент.

[БНТ]

За фаворит от тази група се смята Украйна. Предният полуфинал, състоял се във вторник, класира смятаните за лидери Русия, Малта и Армения, както и Азербайджан, Русия, Холандия, Унгария, Хърватска, Австрия, Армения, Чехия и Кипър. Довечера за пръв път и българските зрители ще могат да дадат своя вот за песен. Те могат да гласуват по телефон, с SMS или чрез официалното мобилно приложение на „Евровизия“, но не за представителя на своята страна. Времето за гласуване е само 15 минути – след приключването на всички изпълнения.

Вотът на зрителите ще даде 50% от крайния резултат, а останалите ще дойдат от така наречените професионални журита – по петима от всяка страна. Българското е в състав Михаил Белчев, Йоанна Драгнева, Стоян Янкулов, Ангел Заберски и Теодора Кацарова. Членовете на журитата гарантират пред конкурса, че нямат общо с изпълнителите и авторите на състезаващите се песни.

Автори на песента на България са композиторите и музикалните продуценти Борислав Миланов и Себастиан Арман, както и шведският композитор Йоаким Бо Персон. Поли Генова е съавтор на текста.

България участва в „Евровизия“ от 2005 г., като единственият път, когато страната стигна до финал, беше през 2007 г. Тогава Елица и Стунджи с песента „Вода“ станаха пети в крайното класиране.

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори