maria_stoianovaМария Стоянова беше избрана за председател на СЕМ на извънредно заседание на регулатора днес. Тя беше предложена от Бетина Жотева и София Владимирова.

“За” Стоянова да поеме поста гласуваха 4-ма от членовете на СЕМ.

Против беше единствено Иво Атанасов.

Коя е Мария Стоянова?

Стоянова е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници (ERGA) и член на СЕМ. Започва кариера си през 1995 г. в “Дарик радио”. Три години по-късно, паралелно с обучението си в Европейската журналистическа академия в Австрия, работи като кореспондент на “Дарик радио” от Австрия.

В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел.

В най-големия европейски автомобилен концерн “Фолксваген” Мария Стоянова специализира “Връзки с обществеността”. Тя има множество практики в германски и австрийски медии.

През август 2003 г. се присъединява към екипа на БНТ, а през февруари 2004 г. оглавява кореспондентския пункт на националната телевизия в Берлин. В продължение на 8 години и половина тя следи, анализира, и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша.

Автор е на 7 документални филма по външнополитически теми. Член на журито на 17-ото издание на международния кинофестивал в Хамбург