Двамата известни турски журналисти Ердем Гюл и Джан Дюндар получиха ефективни присъди по обвиненията им за издаване на държавна тайна. Гюл беше осъден на 5 години затвор, а Дюндар – на 5 години и 10 месеца.

Работещите в опозиционния всекидневник “Джумхуриет” бяха привлечени към наказателна отговорност след публикуването на информацията, че Турция доставя оръжия на джихадистки групи в Сирия.
Малко преди произнасянето на присъдата беше извършен опит за убийство на Дюндар. Нападател стреля срещу него, докато разговаряше с журналисти пред сградата на съда. Той остана невредим, а нападателят беше арестуван.

След произнасянето на присъдата Дюндар каза, че тя, както и опитът за убийство, имат за цел “да сплашат турските медии и да ни накарат да се страхуваме да пишем истината”.
Двамата журналисти бяха оправдани по по-тежкото обвинение в шпионаж, което можеше да им донесе доживотни присъди.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби обяви, че Съединените щати са обезпокоени от присъдата по делото срещу двамата турски журналисти. Той призова правителството на страната да спазва своите задължения в областта на гражданските права и свободи.