Сега четете
Разобличителят от „Панамалийкс“ се обади

Разобличителят от „Панамалийкс“ се обади

Анонимният източник зад теча на Panama Papers (Досиетата Панама) „проговори“ за първи път. Източникът, под псевдоним Джон Доу отправи предложение към властите по света да помогне за разследвания срещу конкретни лица в документите в замяна на имунитет от наказателно преследване, съобщи ВВС.

В изявление, публикувано от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), Джон Доу заяви, че никога не е шпионин и никога не е работил за разузнавателна агенция или правителство.

Като мотив за изнасянето на огромното количество търговска информация за офшорни фирми от базата данни на „Мосак Фонсека“ той изтъква „равенството на доходите“. „Равенството на доходите е един от определящите проблеми на нашето време“, започва изявлението.

Изтеклите документи от панамския офис на консултантската компания „Мосак Фонсека“ показаха как някои богати хора използват офшорни фирми, за да избегнат данъчно облагане, да прикрият доходи и да избегнат санкции.

Самата фирма твърди, че няма нищо общо с теча и че е жертва на хакери.

Досиетата бяха предоставени на стотици разследващи журналисти от редица страни по света (от българска страна единственият партньор е в. „24 часа“), които са работили по документите в тайна заедно с ICIJ в продължение на месеци.

Някои от тях разкриват тайни активи на стотици политици, официални лица, настоящи и бивши държавни лидери, спортни звезди и други популярни личности.

Документите съдържат информация за над 200 000 кухи фирми, фондации и тръстове, открити в различни данъчни убежища по света.

Въпреки псевдонима Джон Доу не се знае дали зад него стои мъж или жена и дали става дума само за един човек или група.

„Банките, финансовите регулатори и данъчните власти се провалиха. Взеха се решения, които щадят богатите, докато се фокусират върху слагането на юзда на гражданите със средни и ниски доходи“, се казва в изявлението на „Джон Доу“.

Той продължава: „Хиляди наказателни преследвания могат да произтекат от Panama Papers, стига властите да получат достъп до реалните документи и да ги оценят“.

„ICIJ и партньорските медии с право заявиха, че няма да ги предоставят на правоприлагащите органи.

Аз обаче бих оказал съдействие на правоприлагащите органи, доколкото мога“, заявява той.

Но добавя: „Законните разобличители, които разкриват неоспорими злоупотреби, били те вътрешни или външни лица, заслужават имунитет от държавно отмъщение“.

За протокола, не работя за никое правителство или разузнавателна агенция, директно или като изпълнител, и никога не съм работил, добавя източникът.

„Моята гледна точка е изцяло моя лична, както беше мое и решението да споделя документите със „Зюддойче Цайтунг“ и Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) – не за някакви конкретни политически цел, а просто защото разбирах достатъчно за съдържанието им, за да си давам сметка за мащаба на несправедливостите, които описват“.

Джон Доу заявява, че съдебните системи по света „напълно се провалиха да се справят с метастазиращите данъчни убежища, цапащи повърхността на Земята“.

Вижте и

„Реших да разкрия „Мосак Фонсека“, защото си сметнах, че нейните създатели, служители и клиенти би трябвало да дадат отговори за ролята си в тези престъпления, само някои от които са излезли на светло досега.

Ще отнеме години, може би десетилетия, за да станат известни в пълния си размер подлите действия на фирмата“

Самата компания казва, че е бил хакнат от сървъри, базирани в чужбина и подаде жалба до главния прокурор в Панама.

Тя твърди, че не е действала незаконно и че информацията се интерпретира погрешно.

До момента разкритията костваха поста на премиера на Исландия, който бе принуден от граждански протести да подаде оставка заради участието си в офшорки. Скандалът сериозно разлюля рейтинга и на британския премиер Дейвид Камерън, който след серия отричания и недомлъвки призна, че баща му е имал офшорна компания. Предположението е, че покойният Камерън-старши е избегнал множество данъци чрез нея.

От българска страна до момента „24 часа“ съобщи за някои от 150-те българи с офшорки сред документите. Досега бе съобщено за бизнесмена Николай Банев, който по всяка вероятност е извършил измама чрез офшорката си, за да лиши държавата от вземания срещу него, за оръжейния бос Петър Манджуков и банкера Чавдар Кънчев, чиито фирми обаче са със слаба активност.

Последно изданието „осветли“ и шефа на държавната Българска банка за развитие Билян Балев, който чрез офшорка е придобил на лизинг яхта за 650 000 щатски долара. Балев коментира, че в момента прехвърля фирмата, както и яхтата, на друг собственик, но не даде обяснение за произхода на средствата си.

Националната агенция за приходите пък изиска информация за българите в PanamaPapers от централната на ICIJ във Вашингтон. До момента обаче приходната агенция не е получила исканите документи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре