Сега четете
Фотоалбум за славно време, за симбиоза между наука и футбол. Отборът на преподаватели и служители (1981-2009)

Фотоалбум за славно време, за симбиоза между наука и футбол. Отборът на преподаватели и служители (1981-2009)

Имаме удоволствието отново да се насладим на каузата на приятеля на словото, радетеля за родолюбие и любословие – проф. Александър Димчев!

al dimchev

Нека  се възползваме от поканата и анонса към нея, отправен ни от проф. Димчев:

В И Р Т У А Л Н А   П О К А Н А

На 19 май 2016 г. от 17.00 ч. в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена първата, а може би и единствена книга у нас – с тематика, която е в съзвучие с предстоящото първенство на стария континент по футбол във Франция.

УВОД КЪМ ФОТОАЛБУМА
Защо реших да се захвана с темата за футбола в Софийския университет. За някои хора – безинтересна тематика, която те откъсва от академичните занимания.
Реших – за да остане следа!!! Смятам, че тя не е мимолетна!!!
Тя е частица от историята на нашия Университет, на хората, които работят в него, които отстояват идеите и мисията на Алма матер. Защото тук е царството на академизма, на летежа на мисълта, на свободните изкуства и воля…

Едно място, което е длъжно да съхранява своята памет. Нямайки от какво да се срамува. Съхраняващо предмостието към бъдещето на нашата чудесна „работилница“ на човешкото познание и на интелекта.
Поне така разсъждавам като библиотекар, като човек, знаещ силата на записаното и запазеното за поколенията слово. Защото така се обогатява паметта и традициите на нашата цивилизация и на институциите. По този начин те се превръщат в по-привлекателни и по-търсени от хората. Така те вдъхват и по-голямо доверие и дават надежди за поколенията! Особено в днешния глобализиращ се свят, в който доминира ключовата дума „несигурност“.
Куражът ми дойде малко преди да бъде готова фотоизложбата „Между науката и футбола“, която официално бе открита на 13 януари 2016 в сградата на Университетската библиотека (УБ). Това беше средището, в което преминаха 17 години от биографията ми. За което съм съхранил едни от най-хубавите си спомени. Където изминаха едни от най-хубавите и щастливи мигове в моят живот. Където създадох своето семейство. В което са развих професионално. Където срещнах незаменими и изключително хуманни, високоинтелигентни хора, които ме посрещнаха с доверие и уважение, въпреки моята младост и определена неопитност. Подадоха ми ръка, поддържаха ме, гласуваха ми доверие и в най-трудните моменти. Не ми спестяваха неудачите, помагаха ми. Заставаха безрезервно зад мен по сложните пътища на внедряването на новостите. Получих тяхната подкрепа срещу „новоизлюпилата“ се опозиция в Алма матер и в УБ по време на инфарктното заседание на колектива, когато защитих тогавашния директор ст.н.с. Стефан Кънчев от голословните нападки и унижението, на което бе подложен. (Наскоро след това той си отиде от този свят, неуспял да понесе обидите).
Още нещо ме свързва и ме връща към спомените за любимата на академичната общност Университетска библиотека. В нея бе и центърът, където се развиваше организационната дейност на спорта в Алма матер. Именно от нея проходиха нашите мечти, реалните резултати, успехите, загубите, приятелството, солидарността и дългогодишното ни уважение един към друг на нас, които играхме над 30 години заедно футбол, така наречените „ритнитопковци“.
Заслужава си да се опитам да се изявя на попрището на хроникьора. Още повече, че събитията са минали директно край мен, през моето съзнание и с моето активно участие.
Дължа написването на следващите страници на колегите, на приятелите, с които гонихме топката. Почувствах порива в тях и в себе си по време на откриването на изложбата. Той бе и в резултат на вълнението, което ни обхвана разглеждайки експонатите, прехвърчайки през събитията и мачовете…
Във фотоалбума са използвани снимки, направени от наши колеги по време на мачовете. Сред тях трябва да се отдаде заслуженото на Ненчо Ненов от Университетската библиотека.
Част от снимковия материал е с подобрено качество благодарение усилията на колеги от УБ (Радосвета Минчева и Малина Димитрова).
Надписите под снимките са подготвени от Александър Димчев и колеги от УБ (Радосвета Минчева, Анна Ангелова). На отделни снимки не са идентифицирани всички участници в тях, поради отдалеченост във времеви порядък и напускането на СУ от колегите. За част от участниците са дадени сведения за заеманите от тях през годините академични звания и длъжности.
Основният текст е подготвен от А. Димчев. Текстове за славното време са съставили и още няколко колеги, които описват по един свойствен и неподражаем начин нашите игри, дебати, митарствания, търсенето на „Златното руно“. Сред тях трябва да бъде посочен проф. Георги Каприев. Истински учени, владеещи перото и лекия привкус на хумора, а и на чашата с божествени амброзии. Благодаря Ви приятели!!!
Благодарност и на рецензентите на настоящия фотоалбум (проф. Любо Попов, проф. Боян Биолчев, проф. Димитър Денков и доц. Анна Ангелова), за тяхната коректност, бърза и достатъчно прецизна работа. Както и за техните съвети към автора на изданието, с цел да бъде предпазен от субективизъм.
Ползвани са и материали от сайтовете на Алма матер, Университетската библиотека и Любословие.бг с обозначаването им. (Част от съдържанието в сайтовете са авторски становища и текстове на А. Димчев).

Изданието е на най-престижното издателство в нашата страна – това на Алма матер. То има библиографски характер, тъй като е отпечатано само в 100 броя тираж.
Може би с него ще успеят да се сдобият първите и най-запалените фенове на футбола, които чинно ще се наредят на опашка, за да присъстват и да бъдат допуснати до студентската читалня в библиотеката.
Книгата ще бъде представена от проф. Боян Биолчев, ректор и проф. Димитър Денков, декан на Философския факултет на Софийския университет. (Планирано е събитието да се проведе в деня на празника на Философския факултет).

Към тях ще се присъединят и част от героите, описани в изданието:
– ТРЕНЬОР – БАТЕ ВЛАДО КРЕМАРЕНКО
– КРИСТИНА ДИМЧЕВА – ПЕРАЧКА И ГЛАДАЧКА НА ОТБОРА
– ПРОФ. БОЯН БИОЛЧЕВ – РЕКТОР, ПРЕДСЕДАТЕЛ НАОА
– ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР АНДОНОВ – ФФ
– ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ДИМЧЕВ – УБ, ФФ, ДЕКАН, УБ
– ПРОФ. АНЖЕЛИНА ЯНЕВА – ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТ „СПОРТ“
– ГЛ.АС. ВЕСЕЛИН РАДКОВ – ФКНФ, КАПИТАН
– ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ – ГГФ
– ПРОФ. ГЕОРИ КАПРИЕВ – ФФ
– ПРОФ. ДИМИТЪР ДЕНКОВ –ФФ, ДЕКАН
– ПРОФ. ДРАГОМИР ДРАГАНОВ – ИФ
– ПРОФ. ЛЮБОМИР ПОПОВ – ФП, ЗАМ.-ДЕКАН
– ПРОФ. ОЛЕГ ГЕОРГИЕВ – ФФ
– ПРОФ. ПЕТЪР АНГЕЛОВ – ИФ
– ПРОФ. ПЕТЪР СЛАВЕЙКОВ – ГГФ, ДЕКАН, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ССА
– ПРОФ. ТЕНЧО КОЛЕВ – ЮФ, ДЕКАН
– ПРОФ. ХРИСТО МАТАНОВ – ИФ
– НЕНЧО НЕНОВ – УБ
– ДОЦ. НЕДЕЛЧО СТОЙЧЕВ – РЕКТОР – АМВР
– МАКСИМ МОМЧИЛОВ

Новогодишни-и-коледни-поздравления-от-отбора_1988-1024x776

 

сн. Новогодишни и коледни поздравления от отбора -1988

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ, ПРИЯТЕЛИ, ОПОНЕНТИ И КОЛЕГИ, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ, МИЛИ ХОРА, ДАМИ И ГОСПОДА, И ГОСПОЖИЧКИ ..,
Доживели и имащи неземното щастие да зърнете, или да се „отъркате“ дори за миг в живите легенди на университетския футбол!!!
Или, ако пък сте срамежливи, не се притеснявайте закупете си фотоалбума. Той ще Ви позволи дори да цункате героите – но насаме. А онези от тях, които са Ви писали ниски оценки, или не са Ви обърнали внимание – да ги игнорирате – по същия начин – „реципрочно“! Никаква пощада и прошка – сестри и братя, наследници на племената оногондури, славяни и др., носители на нашенския темперамент и черти!
За всички и за всичко сме помислили, да бъде щастието пълно!!!
О Ч А К В А М Е   В И!!!

И ВСЕ ПАК, ЗА ДА ЗНАЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС, И ЗА КАКВО СМЕ ВИ ПОКАНИЛИ И ДА ВИ ЗАГУБИМ ВРЕМЕТО!?
За фотоалбума, или най-точно за бестселъра с рецензенти: проф. дфн Боян Биолчев, проф. д-р Георги Георгиев, проф. Димитър Денков, проф. д-р Любо Попов, доц. д-р Анна Ангелова – директорка на УБ.
„СПОМЕНИ ЗА СЛАВНО ВРЕМЕ,
ЗА СИМБИОЗАТА МЕЖДУ НАУКАТА
И ФУТБОЛНАТА ТОПКА,
И… ЗА ПРИЯТЕЛИТЕ. „МЕЖДУ НАУКАТА И ФУТБОЛА. ОТБОРЪТ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ (1981-2009)“, УНИВЕРСИТЕТСКА БИБЛИОТЕКА,
13 МАЙ 2016 Г., 17.00 ч.

Анонс към изданието:

С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

УВОД КЪМ ФОТОАЛБУМА

Част Първа. ФУТБОЛЪТ В АЛМА МАТЕР. ОПИТ ДА СЕ СГЛОБИ МОЗАЙКАТА
Между науката и футбола. Футболът в Софийския университет „Св. Климент Охридски“
Отборът на преподаватели и служители (1981- 2009)
(Юбилейната 2016 година – 35 години от създаването на Секция „Футбол“)

Фотоизложба „Между науката и футбола“ – 13 януари 2016, 17.00 ч., Университетска библиотека (сградата, където се развиваше организационната дейност на спорта в Алма матер)

Част Втора. ИЗЛОЖБАТА И ОТЗИВИ ЗА НЕЯ
Изложбата
Отзиви за изложбата

Част Трета. СПОМЕНИ НА КОЛЕГИ
Георги Каприев. Професионални футболисти в Скопие

Част Четвърта. РАЗХОДКА ПРЕЗ ТЕРЕНИТЕ И ГОДИНИТЕ (СНИМКИ- между 66 и 222 броя)
Автор и съставител на изданието: А л е к с а н д ъ р         Д и м ч е в

Вижте и

Част от целите и търсеният ефект от книгата са:

– Посвещава се на спортната и научната дейност на преподавателите и служителите в Алма матер във връзка с 35–годишнината от създаването на спортната секция „Футбол“ в рамките на Спортния клуб на СУ. (Акцентът в изложбата пада върху спортната дейност);
– Представя по-голямата част от участниците във футболния отбор на СУ;
– Отдава дължимото на наши уважавани колеги, които участваха активно в отбора по футбол, но си отидоха млади от този свят – доц. Величко Тодоров – ФСлФ, професорите Георги Петканов – декан ЮФ и зам.ректор, Стефан Стоянов – декан ХФ и зам.-ректор, Стайко Трифонов – ИФ, Христо Пейчев – директор УП и др.;
– Да Ви срещнем с наши и ваши любими и не до там долюбвани герои като…
О Мои колеги и приятели от НБКМ. С чувство на уважение си спомням за Георги Пешев – Жоро, двамата Владовци, Митко – зъботехника, Минчо Мелничаров – доктор УНГ, Жоро – вестникаря, Терцата и неговия син Сашко – оперен певец, Димитър – Карузо, Стефан – Пилето, Свилен Мишляков, Павел Димитров – Поли, Павел Бошнаков – телевизионен коментатор, Евгени – Гената, охрана на летището, Боби, проф. Митко Цанев – посланик в Австралия и Китай, Къната и др. Към тази група се присъединиха Евлоги, Оги Либнехт, Богомил (Мишето)– от БАН, Иво и Краси – художници и др. Благодарение на техния опит, постоянство и етичност играхме дълги години заедно. С нас идваха да играят и нашите деца.
О Политици, футболисти и др. Георги Първанов, Стефан Софиянски, Бойко Борисов, Александър Томов, Крум Савов, Любослав Пенев, Кирил Ръкаров, Иван Колев и др.

Отборът-на-СУ-на-ст.-Васил-Левски-в-мач-с-артисти-и-журналисти-1024x752

Сн. Отборът на СУ на стадион „Васил Левски“ в мач с артисти и журналисти.

Най-сърдечно благодаря на колегите и приятелите за тяхната съпричастност. Специална благодарност ще отправя към:
-Директорката на УБ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Анна Ангелова и на нейния екип за сърцатата и безупречна работа по организирането, подготовката и откриването на изложбата и съпътстващите я дейности.
– Радосвета Минчева от УБ – за редакцията и текстообработката на фотоалбума.
– Проф. Димитър Денков – декан на ФФ – за осигуреното финансиране за изданието
– Димитър Радичков, директор и на Маргарита Крумова, гл. редактор от УИП за тяхната чудесна работа по издаването на фотоалбума.

Бих желал също да изкажа и благодарност на колегите от
Департамент „Спорт“ при Софийския университет за тяхната подкрепа през годините към нас, „ритнитопковците“.

Искрено се надявам темата да бъде продължена от нашите следовници. За целта ще трябва само да натрупат „емпиричен“ материал.

Ще очакваме всички наши скъпи поддръжници, фенове и фенки, запалянковци и дори неподдръжници. Нека заповядат на събитието, за да го споделим заедно. Ще напомня, че ще се проведе в Централната университетска библиотека на 19 май 2016 г. – 17.00 ч.

Дотогава желая на всички Светли Великденски празници, хубави празници – 1 май Гергьовден и: НАЗДРАВЕ!!! – ДО ЧУДЕСНИЯ МАЙСКИ ДЕН – 19 май!!!

***

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре