Напрежението ескалира, хората искат разрушаване на незаконните постройки в ромската махала и стягат нови протести.


Рокери от цяла България ще се присъединят към протестиращите жители на Раднево, които във вторник се вдигнаха на бунт срещу беззаконието.

Това стана след поредната саморазправа на пътя между българи и роми, която завърши с трима ранени в болница и с четирима обвинени.

Хората искат премахване на незаконните постройки на ромите, коментира един от организаторите на демонстрациите пред “Здравей, България” по Нова ТВ.

Протестът късно вчера приключи пред ромската махала.

Повечето демонстранти бяха готови да се саморазправят с живеещите в махалата, а полицаите едва ги удържаха. На място пристигна и кметът на града Теньо Тенев. Той съобщи, че предстои всички незаконни постройки и магазини в района, населен с роми, да бъдат премахнати.

„Ще простираме, докато имаме сили”,

категорично заявиха живеещите в Раднево на сутринта след масовия протест.

Инцидентът, който предизвика недоволството, станал в понеделник. Пострадалите трима мъже пътуват в кола, която отнема предимството на автомобила на нападателите. Впоследствие шофьорите от двата автомобила разменят остри реплики и удари.

Малко по-късно от ромската махала пристига подкрепление в защита на тези, чието предимство е било отнето.

Новодошлите нападат с тръби, брадви и ножове другия шофьор и двамата му спътници.

Най-сериозно пострадал е 29-годишният Живко, който е намушкан в гърба. Ножът проникнал директно в белия дроб, обясни пред Нова хирургът д-р Даниел Вълчев.

Другите двама – Георги и Цветомир, са в неврохирургията.

Единият е със счупен череп, а другият – със счупена челюст.

На четирима от участвалите в побоя вече са повдигнати обвинения за опит за убийство.