Сега четете
Преглед на печата 2016-05-03

Преглед на печата 2016-05-03

wpid-20160503_093413.jpgМонитор: Чиновници отиват на съд за афера с монети

Група чиновници, замесени в схема с изкупуване на символични цени на юбилейни монети, собственост на МС, отиват на съд. Те вече са се простили с работата си в ръководената от Бойко Борисов институция, след като по нареждане на премиера сгафилите служители, които са се възползвали от позициите си за осъществяването на далаверата със златни и сребърни пендари, са били уволнени в средата на 2015 година, пише в. Монитор. На практика Борисов е „омел“ почти целия отдел „Финанси“ на „Дондуков“ 1, който се състои от 8 държавни служители. Общо петима чиновници, начело с главния счетоводител, са изгорели покрай аферата. Тя самата пък е била разплетена след сигнал, подаден от шефа на дирекция „Бюджет и финанси“. Потърсен за коментар на случилото се, пък самият министър-председател заяви: „Всеки сигнал се проверява“.

Сега: Икономиката ни разчита прекалено много на европарите

Парите от Европейския съюз са главният фактор за развитието на българската икономика. Без еврофондовете за изтеклия програмен период 2007 – 2013 г., вкарали милиарди евро в страната ни, брутният вътрешен продукт (БВП) би бил по-нисък с 10.1%, заплатите днес щяха да са значително по-малки, работните места също. Това показва програмата „Сибила“, която оценява въздействието на европейското финансиране върху българската икономика,. Ако не разчиташе на щедрото финансиране от общия европейски бюджет, България би могла да изпита сериозни икономически и социални рискове. Според „Сибила“ без еврофондовете средната работна заплата у нас би била по-ниска с 9.6%. С цели 14.4%, или общо с 372 000 души по-малко, отколкото сега, ще са и заетите. Крах би имало и при инвестициите – в сценарий без европари в страната ни биха влезли с 32.8% по-малко вложения.

Труд: Българи купуват евтини имоти в Гърция

Българи купуват имоти в Гърция заради понижаващите се цени на жилищата там, пише в. Труд. “От няколко седмици виждаме отчетлив ръст на запитванията, започват пътуванията до Гърция за почивка и огледи на имоти и сезонът постепенно набира скорост”, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Bulgarian Properties Полина Стойкова. По думите й южната ни съседка е най-предпочитаната дестинация за покупка на имот от българи. Търсенето се концентрира в района на Халкидики и други райони на Северна Гърция, които са близо до България. Кризата през миналата година беше охладила интереса, тъй като купувачите изчакваха да видят с колко ще спаднат цените. Данните на гръцката централна банка сочат, че цените на имотите са се понижили с 8% през 2015 г., което подкрепя и интереса към покупка на имот там., посочи Стойкова.

Новинар: Актовете на КАТ масово падат в съда

Вижте и

Съдилищата у нас масово отменят актове, наложени от КАТ за нарушения по пътищата. Това показват данните на вътрешното министерство в писмен отговор на МВР-шефа Румяна Бъчварова до депутат, пише в. Новинар. Така през 2014 година от Пътната полиция са издали общо 209 390 наказателни постановления. Близо 6600 от тях са обжалвани от санкционираните водачи. Според магистратите 2479 от тях са издадени неправилно и именно затова са отменени. По груби сметки това са около 40 на сто от обжалваните актове на КАТ, което означава, че всяка трета глоба пада в съда.

24 часа: Средната класа трябва да премахне гетата, ако иска да пребори олигархията

Обръщането към духовността не може да бъде изолиран акт, който се случва на Великден, а спазването на църковните ритуали не означава изповядване на християнските ценности. Това коментира антропологът Харалан Александров в интервю пред 24 часа. Има българи, които разбират и следват тези ценности, и едни други българи, които празнуват по силата на традицията и ваканцията. Вторите са далеч по-многобройни и наистина се вълнуват повече от цената на агнешкото и дали са отворени КПП-тата към Гърция, отколкото от страданията, смъртта и възкресението на Христос. И това е така не защото са българи, а защото живеем в постхристиянска, неоезическа култура, ориентирана към потребление, забавление и наслаждение, а не към изкупление и духовно спасение. Тази култура се стреми да избяга от страданието и да забрави смъртта, наместо да потърси в тях духовен смисъл, и така обрича хората на дълбока екзистенциална тревожност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре