Сега четете
Честваме 3 май – Световен ден на свободата на пресата

Честваме 3 май – Световен ден на свободата на пресата

3_mai_World_Media_freedom_day_logo_29409През 2016-а честването на Световния ден на свободата на пресата подчертава връзката между свободата на информацията и устойчивото развитие.

Основната тема на сега е Достъпът до информация и фундаменталните свободи, с акцент: “Свобода на информацията и устойчиво развитие. Защита свободата на печата от цензура и контрол, както и гарантирането на сигурност на журналистите, работещи “он лайн” и “оф лайн”.

Връзката между свободата на печата и устойчивото развитие е направена за пръв път през настоящата година, след приемането, в края на 2015 г., от ООН на “Основните цели за устойчиво развитие до 2030 г.”. В документа се признава необхфодимостта от “осигуряване на публичен достъп до информация и защита на фундаменталните свободи, в съответствие с националното законодателство и международните споразумения /SDG, 16.10/.

Ирина Бокова отправя послание

“Важността от информирането на гражданите чрез свободни и независими медии по целия свят е решаваща за постигането на приетите от ООН Основни цели за устойчиво развитие”, подчерта генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в свое послание:

“Необходимостта от качествена информация никога не е била толкова належаща, колкото сега, във време на бури и промени по целия свят, включващи нови предизвикателства, които изискват глобално сътрудничество и действия. Това изисква пълно опазване и гарантиране свободата на печата и добре-функциониращи системи, осигуряващи на хората правото да знаят”, категорична е Бокова.

В словото си при откриването на двудневната Международна конференция на 3 май Бокова ще представи предприетите от ЮНЕСКО действия за насърчаване свободата на печата и информацията, както и действията за гарантиране безопасността на журналистите и прекратяване на безнаказаността. Тя ще вземе думата заедно с министър-председателя на Финландия и кмета на Хелзинки. Тримата ще открият международния форум.

Ще обсъдим и достъпа да информация

По време на пленарните сесии ще бъдат обсъдени следните въпроси: свободата на пресата, правото за информираност и прозрачност през изминалия четвърт век, защитата на данни и цензурата в “он-лайн” публикациите, свободата на информация като фундментална свобода и човешко право. В края на форума ще бъде приета Декларация, която ще бъде наречена ФИНЛАНДСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ, на над 1000-та участника в събитието – медийни професионалисти, правителствени представители, както и от неправителствени и междуправителствени организации.

В 9 паралелни сесии участниците ще дискутират широк кръг политически, социални и технически проблеми, свързани със свободата на пресата. Влиянието на бежанската криза върху ценностната система на обществените медии, творческата свобода и развитието, защитата на източниците, противопоставяне на езика на омразата в медиите, радикализацията в социалните медии и дезинформацията също ще бъдат част от обсъжданите въпроси.

В дневния ред на конференцията са включени и дискусии за достъпа до информация и устойчивото развитие и неговите цели, сигурността и безопасността на журналистите – които въпроси са предмет на специална загриженост от страна на ЮНЕСКО. Медийният форум през настоящата година постави нова основа за създаването на връзка между свободата на творците, медийното разнообразие и свободата на словото, както е предвидено в Конвенцията на ЮНЕСКО за закрила и насърчаване на многообразието в културното развитие.

Предстои връчване на Световната награда

Вижте и

Тези въпроси ще бъдат поставени по време на Паралелна Сесия ІІ от финландския министър на образованието и културата, както и по време на едно от 30-те придружаващи конфенцията събития под надслов “Реформиране на културните политики за развитие. Насърчаване на културното многообразие и свободата на изразяване в дигиталната ера”. Сред участниците в тези придружаващи събития ще бъдат министри и членове на правителствата от всички Северни държави, генералният директор на ЮНЕСКО, както и представители от Африка, Азия, Европа и Средния Изток.

Вечерта на 3 май президентът на Финландия и Генералният директор на ЮНЕСКО госпожа Ирина Бокова ще ръководят официалната церемония по връчването на Световната награда за свобода на пресата, чийто носител тази година е Хадиджа Исмайлова, разследваща журналистка от Азърбейджан. Наградата, която е в размер на 25 000 долара, е в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано Иназа, който беше убит пред редакцията на вестника, в който работеше – “El Espectador” – Богота, на 17 декември 1986 г. Наградата е обявена от Колумбийската фондация “Cano” и финландската фондация “The Helsingin Sanomat Foundation”.

Световното събитие ще приключи със семинар, на 4 май, който ще направи оценка от изпълнението на проекти, насърчаващи свободата на пресата и изразяването в арабския регион, финансирани от правителствата на Финландия и Швеция. През всичките дни на конференцията участниците ще имат възможността да видят и изложба от произведенията на 9 млади фоторепортери, които са изкарали специален курс по регионален проект на ЮНЕСКО, организиран със средства от финландското и шевдското правителство.

Честването на Световния ден на свободата на пресата – 2016 се организира в партньорство с Министерството на образованието и културата и Министерството на външните работи на Финландия, както и с подкрепата на над 50 граждански и медийни организации.

Повече от 100 инициативи, свързани със Световния ден за свободата на пресата, ще бъдат организирани през настоящата година по целия свят.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре