Сега четете
Салон на изкуствата през май

Салон на изкуствата през май

ndkКонцерт на единствения по рода си музикален проект на Кристиян Ярви „Балканска треска“ ще открие тазгодишното издание на „Салон на изкуствата“ в НДК. Грандиозното събитие е на  11 май 2016 г. (сряда) от 20:00 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).

За първи път публиката в Двореца ще чуе на живо невероятно съчетание от различни стилове музика, изпълнена от виртуоза Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и музиканти от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на знаменития Кристиян Ярви. Световнопризнат като един от най-иновативните диригенти на ХХI век, с над 60 издадени албума, Ярви непрекъснато развива своята програма, изпълнявайки често в един концерт, както класическа музика, така и рок и джаз парчета. Събитието е продуцирано от НДК.

На 11 май в НДК, по време на откриването на 21-то издание на „Салон на изкуствата“, СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ ще предложи на почитателите на хартиеното изкуство разходка по емблематичната „ХАРТИЕНА УЛИЦА“ и възможност за среща с много творци. По време на тази разходка (от 12.00 до 18.00 ч.) всеки ще може да участва в създаването на произведения от хартия. На място ще бъдат демонстрирани различни техники, а темата за градските пространства и техните обитатели ще бъдe разгърната от изложбата на младия фотограф Владимир Добрев – „Площадите в мен“.

„СЛЕДАТА“ 2016 – Национален отворен форум за кариерно развитие, насочване и подкрепа за наскоро завършилите дипломанти и дебютанти в сферата на изпълнителските изкуства, ви очаква на 11 май (сряда) от 11:00 – 12:30 часа в Зала 4 на Двореца. Това е третото поредно издание, което е инициатива на Университетски театър на НБУ, под патронажа на МК, САБ и БАТ. Тази година фокусът ще бъде: „Кариерното развитие и връзки между образованието и пазара или „Какво да правя с диплом за театър в джоба?“

На 11 май (сряда) от 19:00 часа в Кино Люмиер ще можете да гледате филмът „Пътят на буквите“. Лентата повежда зрителите на интригуващо пътешествие по стъпките на светите братя първоапостоли Кирил и Методий. Разказва увлекателно, през погледа на историци и жители на десет държави, историята на техния живот и създаването на славянската азбука.

Базиран на исторически факти – познати и не толкова известни и създаден по повод 1200-годишнината от рождението на Свети Методий. Според авторите на филма неговият просветителски път е останал в сянката на св. Кирил и затова фокусът е насочен към неговото житие.

Сред интересните находки на авторите е заснемането на различни артефакти и исторически паметници, свидетелстващи за пътя на създателите на азбуката в няколко държави и начинът, по който днешните съвременници помнят и разпространяват тяхното дело – художници, които творят символите на глаголицата, песни, които се пеят в различни държави и дори мемориал на азбуката, изграден в Плиска у нас от арменец и турчин.

В рамките на 21-то издание на фестивала „Салон на изкуствата“ в Националния дворец на културата (НДК) ще бъде представена мултимедийната полиекранна инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“. Официалното откриване ще се състои на 4 май от 18:30 ч. в Мраморно фоайе на Двореца и ще бъде отворена за посетители всеки ден до 15 май. Инсталацията е част от турне на 11 места в осем града.
„Ние“ това са всъщност „Вие“ и „Те“, когато се познаваме. Това казват авторите на мултимедийната инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“ – Сава Цонев, режисьорът Петко Манчев и композиторът от Норвегия Вес Рей.
В инсталацията са включени снимки на фотографите: Арсо Илиев, Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Мариела Панeва, Соня Станкова („Лицата на Пловдив“), Тина Халкова, Тихомир Пенов, Цветан Чатъшки, Юлиан Георгиев, Велико Балабанов и др., както и фотографии, предоставени от Център „Амалипе“, Фондация „Здраве и социално развитие“ – Хесед и от Росен Карамфилов – на произведенията на Кольо Карамфилов.

Видеоинсталация от 12 монитора (16:9 HD), показваща различни водни източници като реки, потоци, извори, ручеи и дори чешми, ще може да бъде видяна от 5 до 16 май на Полуетаж-Изток в Националния дворец на културата (НДК). Тя е част от „Салон на изкуствата“ 2016 и ще бъде официално открита на 5 май от 18:30 ч. и може да бъде разглеждана всеки ден от 11:00 до 19:00 ч.
Звукът от всеки един от тях в пространството на инсталацията се смесва в много специфичен шум, в гласа на живата природа. За да се различат отделните й водни „езици“ трябва да се доближи всяко от видеата.

На 8 май (неделя) от 11:00 часа на пресконференция в ПРЕСКЛУБ – НДК ще бъдат представени акцентите в тазгодишния „Салон на изкуствата“. Участие ще вземат – Мирослав Боршош, директор на НДК и участници във фестивалната програма: Теодосий Спасов, Ангел Заберски, Камелия Тодорова, Стефан Вълдобрев и „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева.

„Да свириш на хор“ – концерт ПРОДУЦИРАН ОТ НДК и част от предшестващата програма на „САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“! Концертът на Хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева е в памет на големия хоров диригент проф. Васил Арнаудов. Той ще се проведе на 10 май от 19:00 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК).

Произведения от български автори, любими на Маестрото, ще върнат публиката към златните години на родното хорово изкуство. Незабравими интерпретации на „Тебе поем“ и „Во царствии твоем“ от Добри Христов, „Вечеряй Радо“ и „Полегнала е Тодора“ от Филип Кутев, „Заспало е челебийче“ от Николай Кауфман, „Кавал свири“ от Петър Льондев, „Седнало е Джоре“ от Стефан Мутафчиев, „Дилмано, Дилберо“ и „Бре Петрунко“ от Красимир Кюркчийски и много други ще възродят духа на големия интерпретатор на шедьоври от българската хорова съкровищница.

51 СОУ „Елисавета Багряна“ открива своя изложба на 12 май (четвъртък) от 18:30 часа в Артгалерия – НДК. Експозицията можете да разгледате от 13 – 18 май от 11:00 до 19:00 часа.

Спектакъл на балет „Силви“ ви очаква в четвъртък (12 май) в Зала 11 от 14:00 часа.

Световният цигуларен виртуоз Джошуа Бел ще изнесе концерт в Зала 1 на 13 май (петък) от 20:00 часа в НДК. В концертът ще вземат участие: Оркестър на Класик ФМ радио с диригент: МАКСИМ ЕШКЕНАЗИ. Програмата включва: М. Брух: Концерт за цигулка; Ж. Масне: Медитация от „Таис“; Ф. Менделсон-Бартолди: увертюра „Сън в лятна нощ“; В. А. Моцарт: Симфония №40.

„CREATORIUM – ЛАБИРИНТ В ЛАБИРИНТА“ в НДК е интерактивен „site specific“ спектакъл от вида „театър на сетивния лабиринт“. Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация-лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови).

„CREATORIUM – ЛАБИРИНТ В ЛАБИРИНТА“ е копродукция на НДК, ТЕАТЪР НА СЕТИВАТА СОФИЯ и „Асоциация Информбюро“ в периода март – юни 2016 в Националния дворец на културата – НДК.
Представления: 13, 14, 15, 19, 20, 21, 27, 28 и 29 май от 18:00 часа.

„На мегдана“ – спектакъл, преплитащ на сцената минало и настояще – 14 май (събота) от 20:00 часа в Зала 1. На сцената ще видите, в различни интерпретации, над 200 танцьори от Клуб за хорà и народни танци „На мегдана“, които с нестихващ плам се готвят за своето най-голямо приключение! В „Българска гайдарска група“ са събрани сърцати българи – родопчани, влюбени във фолклора, а композиторът и режисьорът на спектакъла са вплели както съвременни сватбени елементи, така и традиционна обредност от различни региони на страната чрез музика и танц. И всичко това под музикалния съпровод на живо от виртуозните изпълнители от „Роял бенд“.

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ТРИО представя втория си авторски албум Like Jazz със специален концерт на 14 май 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК), част от „Салон на изкуствата“ 2016.
Това ще бъде заключителният концерт от турнето на Ангел Заберски (пиано), Стоян Янкулов – Стунджи (ударни) и Борис Таслев (контрабас), което ще премине през седем града в България.
След албума Reflections от пролетта на 2013 г., триото записа нов албум, съставен изцяло с творби на Ангел Заберски. В новия албум джазът се среща с класиката. Албумът включва известни опери и пиеси в съвременен джаз вариант. Композиторът Ангел Заберски е успял стриктно да запази авторовите идеи и мелодии, така че те да се разпознават лесно от публиката, но в същото време ги интерпретира с чувство на свобода и обширност, типично за джаза.

На 15 май от 19:00 часа в Зала 1 на НДК, ще имате възможност да станете част от новата приказка на Роберта Джурова, с нейна хореография и постановка, изпълнена от „Роберта балет“ – „Крилете на добротата“. Танцовият спектакъл, по случай двадесет и седмия рожден ден на балета, ще пренесе публиката в тайнството на танцовата магия с невероятното изпълнение на децата от школите на формацията.

Интерактивният проект „БЕБЕШКА ПИЕСА“ е предназначен за деца на 2 и 3 годишна възраст и техните родители. Пиесата се играе в Зала 4 от 10:00 и 11:30 часа на следните дати: 15, 18, 22, 29 май.
Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

За първи път в историята на България, световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR организира Майсторски клас в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс на 15 май. Той ще е разделен на две групи – начинаещи (от 11:00 – 13:00 ч.) и за напреднали (от 14:00 – 17:00 ч.). Събитието е част от „САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“ 2016.

Празничен концерт по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926″ ще се проведе на 15 май в Зала 11 от 14:00 часа. С концерта „Да пренесем светлината“, посветен на 24 май, стартира официалната програма от честването на 90 години от създаването на читалището и 80 години от създаването на хор „Христина Морфова“.

На 15 май от 19:00 часа в Кино Люмиер ще си спомним и отпразнуваме заедно 20-годишнината от най-артистичното покоряване на Върха на света. На фона на документални филми от експедицията и концерта, музиканти от експедицията ще изпълнят най-височинния концерт отново.
С участието на Теодосий Спасов, Група ОМ, Николай Иванов, Марина Великова, Драган Милев – Дари, Коцето – Калки ще ви поведат на пътешествие с музика и картина. Документалните кадри са от филми на режисьора Марио Кръстев, продуцент: Александър Илиев.

От 16 до 23 май във фоайето на Зала 6 ще можете да разгледате изложбата на Елизабет Калм. Откриването ще се състои на 16 май от 20:00 часа. Събитието е част от „САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“ 2016.

Специално за „Салон на изкуствата“, сборният смесен хор от Париж, под диригентството на Цветан Добрев, гостува на българската публиката с концерт „Български резонанси в Париж“ – 16 май (понеделник) в Зала 6 от 19:00 часа.

LIBIDO Project е заглавието на най-новия нестандартен и забавен музикален проект с участието на класическите музиканти от QUARTO QUARTET и група AKAGA. Екстравагантна и неочаквана комбинация от фънк, фюжън, джаз, класика, DJ бийтовете на DJ Borche, прекрасни секси женски вокали и мулти-инструменталното включване на Мишо Шишков без съмнение ще разпалят страстите в Зала 1 на НДК. На 17 май от 20:00 ч. цял куп великолепни професионални музиканти се събират на сцената с амбицията да представят един абсолютно нов и различен по звучене, настроение и емоция денс проект – с примамливото заглавие LIBIDO Project. Голяма част от програмата в него ще се състои от напълно нови, специално замислени и създадени от QUARTO & AKAGA денс-парчета. А ако някой все пак разпознае любима своя песен, то със сигурност, тя ще е добре „маскирана“ с нов аранжимент и поднесена в забавен летен вариант, в унисон с настроението на проекта.

Празничен концерт на Клуб ЮНЕСКО „Леондардо Да Винчи“ и честване на деня, в който България се присъединява към международната организация, ви очаква на 17 май в Зала 6 от 19:00 часа.
В концерта участват: Анна Георгиева – цигулка; Кристина Хинова – цигулка; Йоана Кадийска – мецосопран; Атанас Кръстев – виолончело; Емил Бояджиев – пиано; Йоана Райчева – пиано; Изпълненията са с оркестър.
Концертът се организира под патронажа на Националната Комисия за ЮНЕСКО към МВнР и с финансовата помощ на Столична Община. Събитието е част от XXI „САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“.

На 17 май в Зала 9 от 19:00 часа ще се състои камерен концерт „Годишнини“ – 260 г. от рождението на Моцарт и 160 г. от смъртта на Шуман. С участието на Димо Димов, пиано и Петьо Бобев, кларинет. Събитието е продуцирано от НДК и е част от XXI „САОН НА ИЗКУСТВАТА“.

Концертът на Камелия Тодорова „Нощи в бял сатен“ ще е един от основните акценти на XXI „Салон на изкуствата“ в Националния дворец на културата (НДК). Той ще се проведе на 18 май 2016 г. (сряда) от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца.
„Нощи в бял сатен“ е ретроспективен поглед върху творчеството на Камелия Тодорова, с акцент върху емблематичните ѝ български песни от началото на 80-те години като „Прошепнати мечти“, „Не ме гледай така, момче“ и „Песен за синия балон“, както и световни джаз и соул композиции. Специално място в програмата ще заеме и представянето на нов материал, сред който песента „Красив спомен“, написана за Камелия Тодорова от дъщеря ѝ Рейчъл Роу.

Празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „ФИЛИП КУТЕВ“ – честване на 65 години от създаването на Ансамбъла – 19 май от 19:00 часа в Зала 1. Концертът е изпъстрен с най-ярките песни, инструментални мелодии и танци, създадени през изминалите години. От Филип Кутев, Маргарита Дикова, Красимир Кюркчийски, Михаил Йорданов, Иван Кавалджиев, до Георги Андреев, Георги Генов и Ивайло Иванов, като автори. Авторските, както и автентичните народни песни, ще изпълват звуково, пластично и цветово сцената.

Късо кино в ДНК | NEXT GENERATION, посветено на новото поколение съвременни и утвърдени режисьори като в това събитие фокусът е върху Драго Шолев – режисьор на игралния филм „Подслон“ и документалния „Сега и завинаги“ – 19 май от 19:30 ч. в ДНК.

Камерен концерт „Поздрав от Виена“ – за първи път на българска сцена ще се представи необичано дуо – един от водещите европейски саксофонисти Михаел Крен и неговата партньорка, изтъкнатата пианистка Евгения Радославова. И двамата музиканти са възпитаници на Виенската инструментална школа и с много стил, за подбрали впечатляваща програма за публиката на „Салон на изкуствата“, която ще представят на 21 май от 19:00 ч. в Зала 9 на Националния дворец на културата (НДК).

Вижте и

От 24 до 29 май Двореца ще бъде домакин на БАЗАР НА КНИГАТА. Изложението ще бъде разположено на етажи 0-3 и ще бъде отворено вторник до неделя от 10:00 часа.

Изложба на ателие „Приказен свят“ ви очаква от 24 до 26 май от 11:00 до 19:00 часа.

От 26 май до 7 юни ще се проведе 47-ото издание на „Софийски музикални седмици“. Първият концерт е предвиден на 26 май от 19:00 часа в Зала 9 и е под надслов „Откраднати мигове“ – вокален рецитал на дуо „Колаж“ – Нона Кръстникова и Мария Русева.

„Нощта на Оскарите“ пренася магията на Холувид в НДК. Симона Пейчева, Дарин Ангелов, Ангел Ковачев, Алфредо Торес и най-добрите танцьори в България ще представят звездното шоу на 27 май в Зала 1.
Малко след края на най-вълнуващия месец за всички любители на седмото изкуство, НДК ще отвори вратите си и за блясъка на червения килим, за да посрещне зрелищния танцов спектакъл „Нощта на Оскарите“. Обновеното шоу ще бъде представено на 27 май в Зала 1 от 20:00 часа и съчетава обичана филмова музика, визуални ефекти и авторски хореографии, които ще пренесат публиката в света на най-емблематичните шедьоври, номинирани или спечелили Наградата на Академията през годините.

Концерт на училища Британика ви очаква на 27 май (петък) в Зала 3.

В петък (27 май) от 19:00 часа в Зала 6 ще се състои фестивал за суинг танци.

След успеха на „Травиата“ в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) по-рано тази година, Маестра Любка Биаджони ще зарадва отново ценителите на високото изкуство със симфоничния концерт „Апотеоз на красотата“, част от програмата на XXI „Салон на изкуствата“ – 28 май (събота), Зала 1 от 19:00 часа. Очакват ви „София Симфоникс“ – Хор и Оркестър, с диригент: Любка Биаджони, солист: Георги Черкин (пиано). Програма: Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър № 2 (солист: Георги Черкин); Клод Дебюси – Следобедът на един Фавн; Александър Бородин – Половецки танци.

47-ото издание на Софийски музикални седмици ще предложи на почитателите клавирното дуо Катрин и Андре Хегедюш (Унгария) – 28 май събота в Зала 9 от 19:00 часа.

„Джаз за деца“ с Венци Благоев ви очаква на 29 май (неделя) от 11:00 часа в Зала 6. „Джаз за деца“ е уникално шоу, което дава възможност на малки и големи да импровизират заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните стилове в джаза и с музикалните инструменти. По време на концерта се изпълняват популярни детски песни в джазов аранжимент, пиеси в стил диксиленд, рагтайм, латино-джаз, както и класически произведения с участието на децата. В шоуто ще вземат участие и детски вокални групи („Щурче“, „Пим-пам“, „Радиодецата“), както и всички присъстващи деца и родители – с перкусии, инструменти и суингиращи песни.

Ценителите на високото изкуство ще имат възможността да се насладят на виртуозния КЛАВИРЕН КОНЦЕРТ на АНТОНИНА БОНЕВА и РАДА ЧОМАКОВА на 29 май от 19:00 ч. в Зала 9 на Националния дворец на културата (НДК). Той е част от тазгодишното издание на „Салон на изкуствата“.

Клавирен рецитал на виртуозния пианист Иван Янъков „Сонатите на Бетовен“ ще бъде един от акцентите на „Салон на изкуствата“ 2016. Той ще се проведе на 30 май от 19:00 ч. в Зала 9 на Националния дворец на културата (НДК).

Концерт на група „Смехоранчета“ ви очаква на 30 май в Зала 11 на Двореца.

Американската формация Postmodern Jukebox идва за първи път у нас с концерт на 31 май в Зала 3 на НДК. Групата вече стартира европейското си турне с напълно разпродадени първи дати и с множество бисове на всяко участие. Шоуто им тук ще ни зарадва с актуални парчета от върховете на класациите, преобразени до неузнаваемост и изпълнени виртуозно в ексцентричната винтидж стилистика, която направи групата световно явление.
От най-големите хитове от последните години, като „All about the bass“, „Shake It Off“ на Taylor Swift и „Steal My Girl“ на One Direction, през рок и поп емблеми на новия век – каквото и да избере Скот Брадли, магията е налице и той доказва, че всяко ново е добре забравено старо.

Концерт под надслов „Виенска класика“ ви очаква в последния ден на месец май от 19:00 часа в Зала 6 на Двореца.

„Мотив: Б“ е концертът, който ще се състои в Зала 7 от 19:30 часа на 31 май (вторник).

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре