100 години от рождението на Клод Шанън

100 години от рождението на Клод Шанън

Началото е поставено през 1948 г., когато той публикува своя  труд „Математическа теория на комуникациите“ (A Mathematical Theory of Communications).

Клод Шанън е далечен роднина на Томас Едисън.
Роден е на 30 април 1916 г. в щата Мичиган, в семейство на адвокат и учителка.

Още като ученик проявява предпочитание към физиката и математиката.

През 932 година е приет в Мичиганския университет. Завършва през 1936 г- като бакалавър по две специалности – математика и електротехника, след което става асистент в  Масачусетския  технологичен институт.

Магистърската му работа, която е публикувана през 1938 година в изданието на Американския институт на електроинженерите (AIEE), е определяна като изключителна. В нея са разработени някои от основите на бъдещите компютри. Хауърд Гарднър от Харвардския университет смята, че тя е „може би най-важната инай-известната магистърска работа на столетието”.

Впоследствие той участва в изследваният на Барбара Бъркс в областта на генетиката, което дава основа на докторската му дисертация по темата „Алгебра за теоретична генетика”.

През периода 1941-1956 гг. Шанън преподава в Мичиганския университет и работи за компанията  Bell Labs. Това е времето, през което в него узряват идеите, залегнали в основата на Теорията на информацията. Между 1950 и 1956 г. се занимава с конструирането на логически машини, включително на такава, която може да играе шах.

Теорията на информацията е свързана с информационната ентропия, информационните и комуникационните системи, предаването на данни и теорията на скоростта на изказването, криптографията, корекцията на грешки и други близко граничещи области.

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *