Сега четете
Любословие в траур! Почина Стефан Бонев!

Любословие в траур! Почина Стефан Бонев!

stbonevС много мъка и болка в сърцето ви съобщаваме, че снощи в дома си  почина нашият колега и приятел Стефан Бонев. Приживе той беше наречен „жив класик“ заради уникалните му разкази, включени в учебната програма на седмокласниците. Но за всички нас, пишещите, той ще си остане преди всичко приятелят с голямо сърце, съобщава trafficnews.bg.Почивай в мир, приятелю! Погребението ще е утре, подробности ще ви съобщим допълнително.

Стефан Бонев е роден в Сливен е на 4 април 1961 г. През детството и юношеството си живее и учи в Силистра. Висше образование завършва в София.

През 1987 г. се премества в Пловдив, където живетеше до днес. Последователно работи във вестниците „Провинция“, „Свобода“ и „Марица“. През 1997 г. става пресаташе на Община Пловдив. Съучредител на популярната и до днес Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО). От 1999 г., в продължение на 2 управленски мандата, изпълняваше подобни функции и в Общинския съвет в Пловдив.

През 2003 г. разкази на Стефан Бонев са публикувани в 2 американски антологии за преводна литература – „Thresholds“ и „Two lines“ – от живеещата в САЩ Зоя Маринчева, литературовед, поет и преводач.

През 2010 г. издателство „Булвест 2000“ публикува разказа на Бонев „Стареца“ в сборника си за външно оценяване и подготовка за изпити за 7 клас.[4] Разказът на Бонев „Късогледство“ пък се е падал на държавен изпит на студенти, славянска филология, в ПУ „Паисий Хилендарски“ за превод на чешки.

В края на 2011 г. разказът на Стефан Бонев „Агенция „Среден пръст“ печели специална награда в конкурса „Писането е лудост“ на електронното списание „Public-Republic“.

Вижте и

В началото на 2013 г. разказът „Клошарят“ е включен в помагалото за подготовка на ученици от 7-ми клас „Трансформиращ преразказ? Това е лесно!“ на издателство „Азбуки – Просвета“, а откъс от разказа „Писмо за надежда“ – в помагало на „Булвест 2000”, озаглавено „Текстове и задачи за развитие на четивни умения“, създадено по Програмата за международно оценяване на учениците – формат PISA (Programme for International Student Assessment) и предназначено за ученици след седми клас. Сборникът съдържа 30 теста със задачи за развиване на четивните умения на ученици над 15-годишна възраст. Всеки от включените текстове е от различна област на писаното слово. Откъсът на Стефан Бонев е единственият художествен литературен текст, касаещ естетическата сфера на общуване, включен в помагалото.

Четвърто поредно помагало с творба на Стефан Бонев излезе през 2015 г. Неговият разказ „Трамваят” е част от помагалото на Ваня Чернева „11 примерни теста по БЕЛ за външно оценяване и кандидатстване след 7. клас“, издание на „Коала прес“.[10]

Стефан Бонев печели наградата „Пловдив“ за 2010 г. в раздел „Литература“ за сборника с разкази „Изпит по летене“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре