Агенция Ройтерс спечели наградата „Пулицър” за снимки, публикувани в „Ню Йорк таймс“, които разказват за драмата на имигрантите. В продържение на четиридесет дни журналистите следват потока от хора, които от Сирия пристигат в сърцето на Европа. Снимките, направени през тези седмици, очевидно са прекрасни и много трогателни. За съжаление, онези които те обезсмъртяват, не разказват истината. Тези дни Евронюз публикува видео (виж по долу), опровергаващо снимката на Ласло Балог, която обиколи първите страници на вестниците в целия свят.

Снимката на Балог е направена в Унгария и показва един имигрант, който изглежда защитава жена си и сина си от насилието на полицаите, размахващи палки. На снимката се вижда как мъжът прегръща жена си, паднала на железопътните релси, а тя плаче, крещи и на свой ред защитава бебето, което държи в ръце. Гледката е разтърсваща и всеки, видял снимката, изпитва съчувствие към семейството, тероризирано от унгарската полиция, забраняваща им да продължат пътя си.

Но истината е друга. Преди репортерът да направи снимката, спечелила по-късно Пулицър, имигрантът блъска жената, държаща детето, и я събаря на земята. Не го е грижа за малкото, което едва не си удря главичката в релсите. Полицаите се намесват бързо и се нахвърлят върху мъжа, за да предпазят жената и детето.

Именно в този момент снимат фотографите и придават на събитието друг смисъл. В действителност, жената се опитва да се отдръпне от мъжа си, който я напада свирепо. Когато е въдворено спокойствие, полицаите арестуват имигранта и пускат жената.

Превод: e-vestnik

Същата сцена по-накратко, след 4,20 мин.