Сега четете
Да възродим традицията с натурални бои за яйца

Да възродим традицията с натурални бои за яйца

600_2_resЗа пореден път и тази година решихме да боядисаме яйцата без химикали и изкуствени оцветители. Процесът е по-бавен и цветовете не са толкова наситени, колкото боядисаните с изкуствените бои, но всички ние вярваме, че си струва. Знаете ли колко лесно и безопасно за вас и вашите малки съкровища е да приготвите сами натурални бои, с които да оцветите красиво Великденските яйца? Голямото разнообразие от храни, цветя и билки допринасят за красивите естествени цветове на пъстрите яйца, приготвени за празника. Боядисването на яйцата се превръща в един задружен и сплотен семеен проект, в който може да научите вашите деца и дори по-възрастни родители за природните алтернативи на една от българските народни традиции – боядисването на яйца. А ето и как протича самият процес.

Подготовка и боядисване
Яйцата трябва да не са твърде пресни, а да са на минимум три дни, за да бъдат лесни за белене. Измийте ги добре с топла вода и сапун, за да премахнете нечистотиите, които може да възпрепятстват доброто усвояване на боята. Сварете добре яйцата и ги оставете в хладилника.

Използвайте собствената си оценка за количеството натурални оцветители, които да използвате. С изключение на билките, слагайте една-три шепи натурални оцветители. За пример за 1 литър вода, използвайте 4 чаши зеленчуци, 3-4 супени лъжици билки и смачкани плодове. Нека водата покрие поне 2.5 см отгоре използваните оцветители. След като водата заври, я намалете, за да къкри от 15 минути до 1 часа, до получаване на желания цвят, като имате предвид, че яйцата няма да станат цвета, който има водата в тенджерата. За всяка чаша прецедена боя, добавете 2-3 супени лъжици бял оцет. Изсипете боята в дълбок съд, за да може течността да покрие изцяло яйцата. Бавно поставете яйцата в боята, като ги оставите, докато получите желания цвят. Колкото по-дълго останат (може и цяла нощ), толкова по-наситени ще са цветовете.

Съществува и топъл метод на боядисване, при който може и да не варите яйцата предварително, а направо да ги сварите с течността с боята. Варите докато получите желания цвят, като все пак не прекалявате, защото ще получите много твърди яйца. Внимателно ги извадете в кора за яйца и ги оставете да изсъхнат, като внимавате с някои цветове, защото могат лесно да се изтрият. За пръскан цвят, потупайте все още мокрото яйце с гъба. След това ги натъркайте с парцалче, напоено с олио за блясък.

Природни цветове
А ето и кои са натуралните оцветители и за кой цвят отговаря всеки от тях.
• Син – консервирани боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде. ¾ от глава варено червено зеле ще придадат прекрасен син цвят;
• Кафяво или бежаво – силно или разтворимо кафе, черни орехови черупки (варени), черен чай;
• Златно кафяво – семена от копър;
• Оранжево-кафяво – чили на прах;
• Златно – куркума;
• Зелен – листа от спанак (варени), течен хлорофил. Микс от листа от спанак, консервирани боровинки и сока им, както и няколко супени лъжици куркума придават на яйцата страхотен зелен цвят;
• Зелено-жълт – обелки от жълти ябълки (варени);
• Сив – морав или червен сок от грозде, сок от цвекло. Замразените череши и боровинки заедно със сока дават хубав сив цвят;
• Лавандула – малко количество морав сок от грозде, цветове теменужка плюс 2 супени лъжици лимонов сок;
• Оранжев – обелки от лук (варени), моркови, червен пипер;
• Розов – цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде, сок от мариновано цвекло;
• Червен – сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество обелки от червен лук (варени). 3 консерви цвекло в сок от червени боровинки ще свършат добра работа;
• Виолетов – цветове теменужка, чай хибискус, червено вино, малко количество обелки от червен лук (варени);
• Жълт – обелки от лимон и портокал (варени), листа от морков (варени), чай лайка, семена целина (варени), зелен чай, стрита куркума (сварена) (3 супени лъжици) или шафран.

Ето три рецепти за цветовете червено, жълто и синьо. След това може да смесвате цветните води, за да получите и техните производни цветове. Какъв по-прекрасен и занимателен начин да научите вашите малчовци как се получават различните цветове?
Червен: 2 чаши настъргано цвекло, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да използвате нарязани пресни или замразени червени боровинки.
Жълт: 3 шепи жълти/кафяви обелки от лук, 1 супена лъжица бял оцет, 3 чаши вода, като заместител може да използвате силен чай от лайка или 2-3 супени лъжици смляна куркума.
Син: ½ килограм смачкани замразени боровинки, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да се използва листа от червено зеле, нарязани на едро (за цвят лавандула).

Консервираните продукти дават по-блед цвят на боядисаните яйца, а варенето на боята с оцет гарантира по-наситени цветове. За еднороден цвят прецедете вече сварената боядисваща смес, а ако искате неравномерен, напръскан ефект оставете натуралните оцветители във водата. Не забравяйте да използвате боядисващата смес като хранителна и екологична тор след приключване на боядисването.

Вижте и

Емоциите
Ако желаете преди да натопите яйцата в боите, може да изрисувате или напишете нещо върху тях с пастел или восък. Мястото, изрисувано с восъка не поема боята, а третираното място с пастела получава от боята лек акцент. Смело смесвайте цветовете и се радвайте на красивите цветови комбинации, които се получават. Експериментирайте с перашките, рисунките, формите и цветните ваденки. Много е забавно и най-вече правите всичко с чистата съвест, че не се налага компромис със здравето на семейството ви и с чистотата на околната среда. Усещането е неповторимо!

Прекарайте едни незабравими Великденски празници заедно с цялото семейство. Съберете любимите хора около себе си и бъдете щастливи, защото само когато любовта витае във въздуха, животът е истински и пълноценен. Ние отиваме да приготвяме материалите за нашите писани яйца и ви пожелаваме много позитивни емоции за предстоящите празници!

Любословие по zdravosloven.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре