wpid-20160426_125258.jpgПремина протестното шествие на автобусните превозвачи в София. В него взеха участие около 200 автобуса.

Сборният им пункт беше на Горублянското ханче, откъдето с бавна скорост те преминат през централни столични булеварди, за да стигнат до крайната си точка – Централна автогара София. Протестът ще бъде под наслов: “Не на сивата икономика”, защото това е най-големият проблем за бранша, каза Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

На прицел ли са споделените пътувания?

“Кметът на столицата Йорданка Фандъкова ни даде разрешение за протест утре в 12 часа – от Горубляне, през Цариградско – бул. Руски – Цар Освободител – Дондуков – Мария Луиза – Лъвов мост- Централна автогара. Протестът ще бъде под надслов “Не на сивата икономика”.

Махат 10% от автобусите в страната

Всичко, което е срещу заплащане, трябва да се плащат данъци. Споделеното пътуване пак е един вид заплащане. Вие тръгвате за Гърция, примерно, и трябва да си разделим парите за бензина – това е всеки ден, а в чужбина – всяка седмица – За Холандия, Германия и т.н. Това е превоз срещу заплащане, това е един и същи микробус, който пътува. Да си купят касови апарати, да имат професионална компетентност, да си плащат данъците, да си плащат осигуровките или да ги вкарат в някаква законова рамка, както е в цял свят. Не може от Кърджали да тръгват 100 микробуса всяка събота или всеки четвъртък”, обясни Топалова.