Сега четете
Дума: СЕМ най-сетне се сезира за клиповете с „граждански арести“

Дума: СЕМ най-сетне се сезира за клиповете с „граждански арести“

semМедийният регулатор призова телевизиите да не допускат кадри, които оневиняват жестокост, и призова да се спазват правата на децата
Едва след като клипчетата с „граждански арести“ добиха изключителна популярност и се появиха в почти всички телевизии, Съветът за електронни медии излезе с позиция по казуса. СЕМ напомня, че Законът за радио и телевизия задължава телевизионните оператори да не допускат съдържание, което оневинява жестокост. Регулаторът отново призова медиите да следят за спазване правата на децата.

Този вторник медийният регулатор разгледа видеозаписи на задържани от доброволчески отряди чужденци, показвани в програмите на различни тв доставчици. „Въпросните кадри противоречат както на норми от основния закон на Република България, специализирания за доставчиците на медийни услуги Закон за радиото и телевизията  (ЗРТ), така и на различни международни документи“, гласи позицията на СЕМ, която бе публикувана и на сайта на съвета.

Медийният регулатор обяснява, че в проверяваното съдържание са заснети в гора кадри с групи от задържани лица, сред които има жени и малки деца. „В някои от направените записи се показват хора, събрани в група и оставени да седнат на земята, а в други – проснати по лице.

Назована е и националността на задържаните – афганистанци“, уточнява се в документа. Лицата на хората са ясно разпознаваеми и лесно могат да бъдат идентифицирани. Според членовете на СЕМ част от кадрите влизат в колизия с определенията за човешко достойнство точно защото лицата са разпознаваеми.

Кадрите показват и малолетни, „тяхното излагане на показ, без да са взети мерки за неразпознаване на лицата им, ги деградира като обект на любопитство“.

Въпреки че става въпрос за действителни случаи, според СЕМ няма основателен интерес за такова показване. Регулаторът смята, че пикселирането на лицата не би отнело от изразителността на кадрите и не би намалило тяхното значение.

Вижте и

„Нарушения, свързани с човешкото достойнство, има тогава, когато хора са показвани страдащи или умиращи и по този начин са деградирани до обект на унижение. Освен това при показването на тези реални събития няма основателен интерес за подбор точно на такава форма, която да позволява идентифицирането на отделни лица“, добавят от регулатора.

Дата: 25.04.2016 00:01
Източник: Дума – стр. 5

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре