aprilsko_vustanie_shestvie_bul_Военната академия, Българската академия на науките и Общобългарският комитет “Васил Левски” организират тържествено отбелязване на 140-ата годишнина от Априлското въстание. Събитието е под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева.

В 18:00 ч. с тържествен ритуал с почетното участие на вицепрезидента Маргарита Попова ще бъдат положени край Алеята на бойната слава урни с пръст от Батак, Перущица и други възрожденски градове, белязани от Априлската епопея. В 18.30 ч. в зала Тържествена на БАН доклад ще изнесе акад.Константин Косев на тема “Военни и политически измерения на Априлското въстание”.

Следва концерт с участието на ДФА “Филип Кутев”, Детски радиохор на БНР, Валя Балканска, Квартет “Армейска песен”, Васил Михайлов, Веселин Плачков и други именити български творци. Гости на събитието ще бъдат министри, депутати, представители на местната власт от София и страната, академици, ректори на ВУЗ, учители,директори на музеи и архиви, ръководители и служители на МВР и ДАНС, изтъкнати личности от обществения живот.

Сутринта вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Панагюрище. В 10:00 часа на площад “20-ти април” пред сградата на общината Маргарита Попова ще се включи в тържествата, посветени на 140 години от избухването на Априлското въстание.

В 11:00 часа в Историческия музей в града Попова ще участва в Кръгла маса на тема “Априлското въстание – брод към свободна и независима България”.

В 19:00 часа народни представители от ПП НФСБ и симпатизанти на партията ще поднесат венци и цветя по повод 140-тата годишнина от Априлското въстание пред паметника на Георги Бенковски в Борисовата градина в София.