2c6b7e17617aca4d6e2bdcbf066785b4Фотографът Стоян Ненов стана първият българин, отличен с престижната американска журналистическа награда „Пулицър”. Той е част от екипа фоторепортери на агенция Ройтерс, който заедно с екип фотографи на в. „Ню Йорк Таймс”, тази година си поделя отличието.

Фотографът, който в момента се намира по работа в бежанския лагер в Идомени, сподели как се чувства, след като е разбрал за отличието. А също и как е разбрал за него.

zx620y348_2745732
“Зарадвах се доста, не съм очаквал нещо подобно. Доста се зарадвах вчера, като го обявиха. Веднага започнаха да ми се обаждат колеги… Знаех, че сме номинирани, участвах до някакъв момент в селекцията на снимките, които сме изпратили – но това се случи преди 3-4 месеца. И оттогава никакви новини. Дори не знаех датата, на която ще обявят наградата. Разбрах от приятели, изобщо не съм следил какво се случва, и изведнъж започна да ми звъни телефонът… И така”, сподели Ненов пред бТВ.

“Отличеният кадър българския фотограф е заснет през август на гарата на Гевгелия. Той показва как полицай се опитва да попречи на бежанец да се качи през прозореца на влак, с който да замине за Западна Европа.

Наградите „Пулицър” са най-високото отличие в американската журналистика. Тази година те бяха раздадени за стотен път.