Сега четете
Едно убийство прави човек престъпник, а милиони убийства — герой. Разликата е в мащабите -Чарли Чаплин

Едно убийство прави човек престъпник, а милиони убийства — герой. Разликата е в мащабите -Чарли Чаплин

Едно убийство прави човек престъпник, а милиони убийства — герой. Разликата е в мащабите. /Чарли Чаплин

На 16 април е роден големият актьор

Мистерията около произхода на световно известния актьор Чарли Чаплин се задълбочи след разсекретяването на досиета на британското контраразузнаване от преди 60 години. В годините на маккартизма в САЩ американците подозират британеца, че е комунист и всъщност е роден във Франция руски евреин с име Израел Торнстейн. През 1952г. МИ-5 започва разследване и така и не установява документално, че Чарлз Чаплин наистина е роден в Лондон през 1889г., както той твърди през целия си живот. Най-ранният документ е паспортът, издаден му през 1920г., разказва „Дейли телеграф“. Лондонският „Гардиън“ допълва по този повод, че в края на ХІХ век не всички раждания във Великобритания са били регистрирани.

В разсекретените документи се разказва още, че британското контраразузнаване е проверило и версията, че Чаплин е роден във Фонтенбло край Париж или в близкото градче Мелюн. Въпреки усилената работа, не се откриват никакви доказателства и по тази хипотеза. За пръв път официални документи разкриват до каква степен агентите са проверяли произхода му. Чаплин твърдеше, че е роден на 16 април 1889г. на „Ийст стрийт“ в Уолуърт, Южен Лондон. Но след проучване на регистрите МИ-5 стига до извода, че „изглежда Чаплин не е роден в тази страна или че е роден с различно име“. Интригата е заплетена допълнително от източник на „Скотланд ярд“, който твърди, че холивудската звезда е родена край Фонтенбло.

Актьорът заминава за САЩ през 1910г., където киното го прави световна знаминетост. В годините на маккартизма е разкрито, че Чаплин симпатизира на комунистите и избухват обвинения, че се е женил два пъти за 16-годишни момичета, че има извънбрачно дете, че дължи 2 милиона долара данъци…

Докато е във Великобритания през 1952г. за премиерата на „Светлините на рампата“  министърът на правосъдието на САЩ обявява, че му се отнема правото да влиза в страната заради подозрение, че има връзки със СССР.

Разсекретените досиета на МИ5 показват, че британците потвърждават, че той е давал пари на подставени комунистически организации, но че САЩ не са могли да докажат членството му в компартията и че името му е използвано от марккатистите.

Вижте и

„Може би Чаплин симпатизира на комунистите, но информацията, с която разполагаме, ни показва, че той не е нещо повече от радикал и не представлява заплаха за сигурността.“

Въпреки това заради американските подозрения и пикантните подробности от личния му живот британското правителство блокира в продължение на 20 години обявяването му за рицар. Това все пак става през март 1975г. около 30 месеца преди той да почине на 88 години в Швейцария.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре