wpid-0747712001449737056_512549_600x458.jpgТрудно се оценяват конкретни заплахи, но ще работим за по-добро координиране на сведенията. Колкото по-добре обменяме информация, толова по-малко фалшиви сигнали ще има“, това каза новият посланик на САЩ Ерик Рубин в отговор на въпрос за случаят “Плиска” в първото си телевизионнот интервю в предаването “Панорама” по БНТ.

Коментирайки инцидента Рубин каза, че има писмо от президента на САЩ Барак Обама, в което се казва, че най-голямата му отговорност е безопасността на американците. “По нашите закони, ако получим информация за заплаха сме длъжни да я споделим с граждание си. Получихме информация, но нямахме алтернатива и трябваше да я споделим”, заяви Ерик Рубин.

Посланикът на САЩ каза още, че 86% от българите не смятат САЩ за враг и не е важно, че 14% не смятат така.

За съдебната реформа Рубин каза, че много активно ще защитава нейната важност и върховенството на закона. Той обаче беше категоричен, че няма да защитава някое конкретно звено в системата било то съдии, или прокурори.

Като своя цел за мандата си в България Ерик Рубин определи това българите да запазят свободата, незавимостта и суверинитета, за който са се борили. Той изрази желание България да определя своя дневен ред и приоритети без намеса на когото и да било, както и да има повече независмост от чуждо влияние.

В заключение Рубин определи медийната независимост за много важна.

БНТ, “Панорама”