Сега четете
Facebook ще разпознава лица във видеа

Facebook ще разпознава лица във видеа

Следващият път, в който качите видео във Facebook, може би напълно автоматично вие и приятелите ви ще бъдете тагнати. Това показват новите планове на мастодонта при социалните мрежи, който е направил сериозни подобрения в софтуера си за разпознаване на лица, способен на този етап вече да засича лица и във видеата, съобщава VentureBeat. В първоначалния си вид пък технологията работеше само за снимки.

Според Facebook, целта е да се даде възможност на потребителите сами да се търсят във видеа или пък да търсят своите приятели. Това може да стане по същия начин, както в момента става със снимките – ако някой тагне своите приятели в снимка, то тя излиза и в неговия профил и може да я разглежда в албум, създаден за целта.

Идеята е този принцип да се прилага и при видеата, само че автоматично. Освен това, потребителите ще могат да търсят и в самите видеа – например, ако едно видео е 5 минути, хората могат да напишат конкретно име и да прескочат на момента, в който то се появява тагнато във видеото.

Друга цел на социалната мрежа е да може да показва надписи, които показват какво казват хората във видеата, но без да е нужно да се качва допълнителен файл за субтитри. Тук целта е да се подобри преживяването на хората, които имат проблем със слуха или пък когато сме в метрото и нямаме слушалки по ръка.

В дългосрочен план тази идея на Facebook може да има много по-съществно приложение, както и по-сериозни последици. Тъй като изкуственият интелект ежедневно се подобрява и ще има способността да разпознава хора дори в движеща се среда, възможността такава технология да се приложи и към други неща като системи за сигурност сигурно ще повдигне много въпроси по отношение на неприкосвеността.

Вижте и

Facebook е сред водещите технологични компании, които усилено работят в посока подобряването на „учещите“ се програми, които включват компютърно обучение на невронни мрежи чрез огромно количество данни, за да могат сами да вземат решения на база на данните, които са обработили. Очевидно и от социалната мрежа може да очакваме още новости в тази посока, имайки предвид ресурса, с който предполага и потребителите, до които има достъп.

По публикацията работи: Мартин Иванов
Източник: dnes.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре