Сега четете
Преглед на печата

Преглед на печата

pressВижте най-интересните новини в печатните и онлайн изданията

„Труд“ – 5 милиона франка получили псевдоеколозите
Пет милиона швейцарски франка са получили зелени неправителствени организации от коалиция „За да остане природа в България“, като средствата са за теоретично обучение в сферата на земеделието. Проектът „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“е по българо-швейцарската програма за развитие. Изпълнители на поръчката са Асоциацията на парковете в България, ръководена от Тома Белев, карловската НПО – фондация „Биоселена“ начело със Стоилко Апостолов. Другите участници са фондация „Биоразнообразие“, ръководена от активиста на партия „Зелените“ Петко Цветков, WWF „Дунавско-карпатска програма“ на Весела Кавръкова, съпруга на Белев, „Българско дружество за защита на птиците“ на Ирина Матеева.
За изпълнението на швейцарския проект зелените са се насочили към най-изостаналия регион в ЕС и България – Северозапада. В района безработицата е над 50%, а демографската криза и обезлюдяването са факт от десетилетия. Там еколозите щели да учат хората как да популяризират и прилагат „екосистемни услуги“.

„Капитал Daily“ – Новият борд на „Булгартабак“ е избран в нарушение на закона
Без да стане ясно за останалите акционери, мениджмънтът на „Булгартабак“ е дал право на глас в общото събрание на 31 март на акционер, който не е имал право на това. Става въпрос за крайния купувач на дяловете на депутата от ДПС Делян Пеевски и на бизнесмена Едоардо Миролио. Това е дубайската компания TGI Middle East FZE, която придобива общо 12.2% на 18 март 2015 г. Kупувачът на акциите на Делян Пеевски и Едоардо Миролио не е имал право да гласува, защото е придобил книжата по-късно от предвидения срок.

„Сега“ – Тол таксите ще оскъпят с 15% автобусните билети
При въвеждането на тол таксите за изминато разстояние на километър по пътищата в България билетите за междуградски автобус ще поскъпнат с около 15%. Това обявиха вчера от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ). От НСАПБ смятат, че се залагат погрешни решения с промените в пътните такси, и планират протести. На 26 април ще има голямо автобусно шествие в София, което вероятно ще блокира за часове столицата. С новите такси пътуването от София до Варна например ще поскъпне с близо 5 лева, а до Бургас с 4 лева, твърдят от автобусните компании. Изчисленията им са базирани на доклад на Световната банка, която е консултант на правителството по въвеждането на системата за електронно таксуване на пътуващите по българските шосета. Системата за е-таксуване, която вероятно ще заработи през 2018 г., предвижда по-леките автомобили да плащат електронни винетки за време, а по-тежките – за изминато разстояние. Консултантът предлага три варианта за плащане на километър – по 12, 20 или 26 стотинки.“Тол таксите ще натоварят превозвачите, ще бъдат засегнати над 20 хил. автобуса от легалния сектор, ще има закриване на фирми, а пътниците ще плащат по-скъпи билети“, обясни Васил Пиронков от сдружението.

Новинар“ – С 30 млн. лв. обновяват 70 квартални улици в София
Столичната община ще наблегне през тази година на ремонта на вътрешнокварталните улици заради започналия строеж на третия лъч на метрото, който затруднява значително движението в центъра на София. С 30 млн. лв. ще бъдат обновени 70 по-малки улички до края на годината. Това съобщи шефът на дирекция „Транспортна инфраструктура” Васил Начевски, който провери как върви рехабилитацията на една от по-малките, но много натоварена откъм движение в центъра на столицата – „Цар Симеон”. От началото на март се извършва ремонт на улицата в отсечката между булевардите „Христо Ботев” и „Константин Величков”. С 1,6 млн. лв. до края на май ще бъдат обновени пътната настилка, тротоарите, бордюрите и осветлението.
Ще бъдат ремонтирани и други четири по-малки улици в самия център на града, които обаче са с натоварен трафик – „Искър”, „Бачо Киро”, „Стефан Сарафов” и „Янко Забунов”. С нова пътна настилка ще се сдобият и улиците „Атанас Узунов” в кв. „Слатина”, „Флора Кънева“, „Росалийски проход“ и „Малуша” в кв. „Лозенец”.

„24 часа“ – Нинова: Без такси при дела за попечителство над младежи с увреждания
Да няма съдебни такси за делата, които родители водят за попечителство над болните си пълнолетни деца. Такава поправка в закона за попечителството ще внесе зам.-шефката на червената група Корнелия Нинова. Тя обяви решението си след среща на депутати от БСП с майки на деца с увреждания, които миналата седмица протестираха пред парламента. След 18 г. тези деца вече се водят пълнолетни граждани, но развитието им е спряло в ранна възраст и за тях трябва да продължат да се грижат родителите им. Но за да стане това, те трябва да получат попечителство от съда, обясни Нинова. Таксата за завеждането на дела, за да се извади документът, плюс разходите за адвокат са между 1300 и 2000 лв. Нинова ще внесе предложение в социалното министерство да се направи регистър на децата с увреждания. Тя покани майките на заседанието на ресорната парламентарна комисия в ден, в който министър Ивайло Калфин е там, за да разговарят и с него. Майките искат увеличаване на инвалидната пенсия и възможности, за да се работи на трудов, а не на граждански договор към програма за личен асистент.

Вижте и

„Монитор“ – Сервират ни румънци, масажират ни тайландци

Сервитьорите тази година по морето ще са основно румънци, масажите ще ни правят тайландци, а дупките в здравната система по крайбрежието ще се запълват от македонци. Така изглежда картината за сезон 2016 г. Причината е, че браншът отново е изправен пред проблема с дефицита на кадри, като този път положението е повече от плачевно. Сметките показват, че почти всяко второ място за персонал в хотелите по Северното Черноморие стои празно, защото няма желаещи българи да го заемат. Затова се налага браншът да прибягва до услугите на чужденци. Истински глад за бармани, сервитьори, готвачи, помощници в кухнята, камериерки и рецепционисти има по морето, казват специалистите в бранша.

Търсят се спешно и работници по поддръжката, които да стегнат почивната база преди идването на туристите. Още в първите месеци на настоящата година започнаха големите туристически борси, на които се видя, че лятото по родното море ще бъде горещо в прекия и преносния смисъл на думата. Затова браншовиците от хотели и ресторанти във Варна и близките курорти Св. Константин и Елена, Златни пясъци и курортните селища като Камчия, Бяла и Шкорпиловци отрано започнаха подготовка за сезона с наемането на достатъчен брой кадри. Досега обаче картината не е кой знае колко позитивна.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре