wpid-wp-1460603935110.jpegНародното събрание организира Ден на отворените врати в събота, обяви парламентарната шефка Цецка Цачева. Инициативата е по повод Деня на Конституцията и 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I. Институцията ще приема граждани от 10 ч. до 15 ч. като първите гости ще бъдат посрещнати лично председателя на НС.

Мераклиите да разгледат сградата, в която се коват законите, ще могат да видят и изложба с оригиналите на четирите български конституции от 1879 г., 1947 г., 1971 г., и 1991 г., която днес бе открита от Цачева. На общо 12 табла са представени интересни факти, снимки и документи, илюстриращи работата по изработването и приемането на четирите основни закона на България. Сред експонатите е и председателският звънец от Учредителното събрание във Велико Търново.

Епископската митра, жезълът и лични вещи на Екзарх Антим І, който е председател на Учредителното събрание, приело Търновската конституция, ще могат да видят още посетителите в Деня на отворени врати. Животът и дейността на Антим I е представен на 16 табла, на които е поместена и информация за събитията, свързани с борбите за създаване на българската екзархия и работата на Учредителното събрание след 1879 г.
Ден на отворените врати в НС бе организиран и през февруари, когато в сградата имаше изложба, посветена на Васил Левски. През парламента тогава минаха над 5000 граждани, като пред входовете на сградата имаше дълги опашки.