Би Би Си и Франс тв излъчиха материали, посветени на задържането на мигранти у нас. Би Би Си разказва за аматьорското видео с отряда за “граждански арести”, в което българи спират чужденци и връзват ръцете им със “свински опашки”. От медията отбелязват, че видеото е заснето в Странджа, край границата между България и Турция. На английски доброволческата група казва на мигрантите, които изглеждат уплашени и не оказват съпротива, да се връщат в Турция. Най-малко един от доброволците държи мачете, отбелязват от Би Би Си. Новината бързо се превърна в топ 10 на най-четените в сайта на медията.

“Новини Лондон” припомня, че районната прокуратура в Малко Търново е започнала досъдебно производство за извършено противозаконно лишаване от свобода на чужди граждани. Повод е именно видеоклипът с последните “граждански арести”, за които полицията предупреждава, че са много опасни и е добре да се търси съдействие от полицията. Български асоциации искат наказания след разпространяването на унизителни кадри, показващи легнали на земята и вързани мигранти, съобщи и френската национална телевизия Франс тв.

Медията отбелязва, че у нас се формират “милиции”, които гонят преминаващите през турската граница мигранти, а правителството осъжда тези често унизителни действия с половин уста. “Официално шефът на граничната полиция упреква доброволците, че “използват сила” и вършат работата на службата му. Българското правителство обаче засега не е предприело никакви действия срещу тези атаки”, отбелязва френската медия. “Граждански арест на трима нелегални мигранти предизвика полемика в България в понеделник. Правозащитници протестират срещу задържането, а правителството се въздържа от осъждане на практиката”, предава и Франс прес.

“Евронюз” съобщава, че “гражданският арест” на мигрантите в България е осъден от правозащитни организации. Европейският медиен портал “Euractiv” цитира проучване на общественото мнение, направено от БНТ, според което 84% от зрителите подкрепят идеята, че доброволческите отряди трябва да бъдат признати и подкрепени от правителството. 16% заявяват, че са против, подчертава сайтът.