Когато скъсаш или настъпиш цвете – то страда. Ето какво се случва с него. При нараняване растенията формират бариера, подобна на съсирек, която защитава растението, изолирайки наранената част.

Изолацията не само блокира разпространението на микроби, но и спира изпращането на ресурси като вода и хранителни вещества към „обречените клетки“ в механично наранени части.

Плазмодезмите са канали в структурата на растенията, които свързват съседни клетки една с друга, пише агенция „Фокус“, цитирайки изследване публикувано в журнала Nature Plants.

„Растенията нямат клетки, които се движат свободно като човешките, тъй като растителните клетки са като слепени една с друга. Затова те се отличават с различен начин на комуникация и това са тези канали,“ се посочва в проучването.

Екип учени е установил, че когато растението е наранено, материал, наречен калоза, изпълнява ролята на бариера в тези канали, изграждайки стена, през която малкохранителни вещества или сигнали могат да преминат. Калозата се използва и за изолиране на инфектирана част от растение.

Изследователите са открили, че наличието или липсата на калоза в плазмодезмите се регулира от два различни ензима – единият реагира при инфекция, а другият при механичен стрес, като разкъсване или пробиване.

И в двата случая калозата изолира наранените или инфектирани клетки, създавайки зона накарантина.

Антония Чореваdariknews.bg/