Сега четете
Още българи в „Панамалийкс“, НАП официално разследва

Още българи в „Панамалийкс“, НАП официално разследва

Приходната агенция ще проучи сметките на фирмите, лъснали в аферата. От нея изплува и още едно име – бившият шеф на Петко Сертов

Националната агенция за приходите е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) заради изтеклите 11,5 милиона документа от четвъртата по големите офшорна адвокатска фирма в света „Мосак Фонсека“.

В офшорната афера „Панамските документи“, или още „Панамалийкс“,

изплуваха имената на българи,

сред които фамилия Баневи, Петър Манджуков, Тодор Батков, а сега и на Ангел Иванов Божилов, който се прочу като последния работодател на Петко Сертов преди мистериозното му изчезване през декември 2014 г., разказва „24 часа“.

На 3 април изтекоха данни от глобално международно разследване в 11,5 млн. документа. Те разкриват 214 488 компании в 21 офшорни зони на клиенти от 204 страни, сред които изскочиха имената на световни лидери, президенти, звезди, престъпници и т.н. Документите са изтекли от четвъртата по големина офшорна адвокатска фирма в света – панамската „Мосак Фонсека”. В офшорната афера изплуват 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от България, които са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови, твърди „24 часа”. Фирмите и лицата са от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе.

Главният изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов иска агенцията да получи “цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции.” Агенцията още в началото на скандала обяви, че ще поиска информация.

Шефът на приходната агенция уверява, че получените данни ще бъдат използвани

“единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация”.

Атанасов прави важно уточнение, че “наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени”.

Последното българско име, излязло наяве от документите засега,

е Ангел Иванов Божилов – той е бил директор и акционер в 2 компании, които са били регистрирани на Сейшелите преди близо 14 г.

“Да, така е, но тези компании не са развили дейност и нямат банкови сметки”, каза Божилов пред „24 часа“, който е единственият медиен партньор на ICIJ.

Вижте и

Според данните, които германският в. “Зюддойче цайтунг” споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти, Ancom Enterprises и AB International са регистрирани на Сейшелите през юли 2002 г.

Адресът на Ancom Enterprises и AB International, даден в София, съвпада с адреса, на който е офисът на българската компания на Божилов – “ОЕТ-Обединени енергийни търговци”.

Информацията за двете фирми в “Документите от Панама” е оскъдна.

Малкото, което става ясно, е, че през септември 2008 г. Агенцията за международен бизнес на Сейшелите ги е замразила, тъй като не са си платили лиценза за 2007 г. За възстановяването му всяка от тях трябвало да брои по 1680 долара. Това и станало през ноември 2008 г.

Източник: vesti.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре