yahoo-logoИздателят на британския вестник “Дейли мейл”e един от  потенциалните купувачи на активите на американската интернет компания Yahoo, пише “Уолстрийт джърнъл”.

“Дейли мейл” води преговори с няколко компании, с които заедно да участва в придобиването на медийните активи на търсачка. Те са главният обект на вниманието на британското издание, което се стреми да укрепи позициите си на пазара на електронните медии и реклама.

Разглеждат се два варианта за евентуална сделка. При първия вариант партньорите купуват всички активи на Yahoo в САЩ, като “Дейли мейл” получава медийните активи. При втория вариант частната инвестиционна фирма партньор придобива основния уеб бизнес на Яху и слива медийните активи с онлайн дейността на “Дейли мейл”.

Слетите подразделения ще оформят нова компания, управлявана от “Дейли мейл” и така компанията майка на британския вестник ще има по-голям дял, отколкото при първия вариант.

Срокът за приемане на потенциални заявки от инвеститори за покупка на основния интернет бизнес и азиатските активи на Yahoo е 18 април. В началото на март стана известно, че компанията планира да разпродаде активите си на стойност между 1 и 3 милиарда долара. Разработен е план, предвиждащ увеличаване на рентабилността на компанията чрез съкращения на персонала с 15 процента. Също така се планира да бъдат закрити пет филиала – в Дубай, Мексико, Буенос Айрес, Мадрид и Милано.

Потенциални купувачи на основния бизнес на Yahoo са “Нюз корпорейшън” на Рупърт Мърдок, телекомуникационната “Върайзън” и интернет-компанията Ай Ей Си/Интерактив. Компанията губи дял на пазара на реклама в световната мрежа заради конкуренти като “Фейсбук” и “Гугъл”.