Юрий-Гагарин
Руският културно-информационен център в столицата организира утре от 17 ч. тържествена вечер по случай 55-ата годишнина от знаменателната дата 12 април 1961 г., когато за пръв път Юрий Гагарин обиколи Земята с космическия кораб “Восток 1”. В честването участват нашите космонавти и учени, разработвали научните програми за двата полета.

В Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия” край Варна днес и утре е кулминацията на тържествата за юбилея. Честванията започнаха на 6 и 7 април с Дни на отворените врати в Авиокосмическия център в “Камчия”, ръководен от дубльора във втория българо-руски космически полет Красимир Стоянов. Тук е единственото място в България, където може да се види интерактивен аналог на спускаемия апарат “СОЮЗ – ТМА” и да се тренира “скачване” с
Международната космическа станция. Интерактивната космическа капсула в “Камчия” е една от 4-те в света. Посетителите чуха разказ от първо лице на Красимир Стоянов, потопиха се в небесния свят на съзвездията в единствения в България цифров планетариум. За годишнината в комплекса очакват първия български космонавт Георги Иванов, който е председател на Обществения съвет на Авиокосмическия център в “Камчия”.

От днес започва и среща между писатели от България и Русия, която ще продължи през цялата седмица. Акцент в празничната програма ще бъде концертът на учениците от СОУ “Юрий Гагарин”, което е част от комплекса. Тази година неговото мото е: “Невъзможното днес ще стане възможно утре” думи, изречени от бащата на космонавтиката Константин Циолковски. Възпитаници на Училището на бъдещето ще разкажат историята на човешките постижения на български, руски и английски език.

На празника са поканени и директорите на 9те български училища, които носят името на Гагарин – в Перник, Червен бряг, Плевен, Силистра, Сливен, Смолян, Бургас, Благоевград и Русе. В парка на СОК “Камчия” ще бъде открита скулптурата “Излизане в Космоса”, подарена на комплекса от Валентин Сисоев, член на Съюза на художниците на Русия.