news_press“Сега” – София дава договор за 169 млн. лв. на фирма, за да спре да я съди

Скандален договор за възлагане на 16 линии от столичния градски транспорт предлагат общинските съветници от ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок. Опозиция и управляващи искат да се сключи 8-годишен контракт за малко над 169 млн. лв. с фирмата “МТК Гроуп”, която в момента съди общината за малко над 15 млн. лв. Окончателно решение по делото няма, но съветниците бързат да го изпреварят. Това става ясно от доклада на вносителите, с който “Сега” разполага. За него съобщи първо Медиапул. Предложението идва на фона на течащо гласуване в общинските комисии за драстично увеличение на цената на билета на 1.60 лв. Делото на “МТК Гроуп” срещу общината е наследство от по-стар скандал – с нагласения конкурс за градските линии от времето на Бойко Борисов като кмет. Тогава в медиите изтече запис как зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов и шефът на Столичния автотранспорт Асен Добранов разпределят линиите с шефовете на 3 транспортни фирми. Заради записа Стоилов беше уволнен, а Борисов подписа договор само с “Карат-С”. “МТК Гроуп” (тогава без странното “о” в името си) оспори решението на кмета и след 4 години съдът отсъди в нейна полза. Новият кмет Йорданка Фандъкова отказа отново да подпише с фирмата и издаде заповед за прекратяване на сключения договор с “Карат-С”. Решение на съда от края на март тази година обаче сочи, че “МТК Гроуп” незабавно трябва да започне обслужването на 16-те линии. Ако това не се случи, фирмата ще поиска обезщетение от близо 15 млн. лв.

“Капитал Daily” – Росен Желязков няма да е кандидат за председател на КЗК

Ден след като депутати от ДСБ, НПСД и гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов внесоха в сряда в деловодството на парламента доклад за прекратяване на процедурата за избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и започване на нова, подобно предложение внесе в четвъртък и ГЕРБ. Пред “Капитал Daily” председателят на правната комисия Даниел Кирилов заяви, че предложението на най-голямата парламентарна група предвижда прекратяване на процедурата и възлага на ресорната икономическа комисия в срок от един месец да изготви новите правила за избор на председател, зам.-председател и членове на регулатора. Така изборът ще се случи най-рано след месец. Неофициално от ГЕРБ оправдаха забавянето с невъзможността да намерят нов кандидат за председателския пост на регулатора. Според източници от формацията на Бойко Борисов Росен Желязков категорично е отказал да участва в новата процедура.

“Стандарт” – “Овергаз” заведе иск в Париж срещу “Газпром”

“Овергаз” е завел иск срещу “Газпром” за неизпълнение на договорни отношения в арбитража в Париж, съобщи изпълнителният директор на дружеството Сашо Дончев. Договорът за доставка на природен газ с “Газпром експорт” е сключен съгласно швейцарското законодателство, поясни Дончев. “Овергаз” все още няма обяснение защо “Газпром” е прекратил изпълнението на действащ договор за доставки на природен газ в края на 2015 г. Договорът между двете страни е със срок до 2019 г. и с опция да бъде продължен, обясни още Дончев.
Скандалът с прекратяването на доставките на газ от Русия за “Овергаз” избухна в точно в навечерието на Нова година. При прекъсване газоподаването “Овергаз” започна да купува синьо гориво за клиентите си от “Булгаргаз”. По този начин дружеството изпълнява своите лицензионни задължения, което беше потвърдено и от спешна проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране. Оттогава и досега “Овергаз” продължава да купува газ от обществения доставчик “Булгаргаз”.

“Moнитор” –  Подсладител в козунака удря в стомаха и нервите

Подсладителите, слагани масово в козунаците менте удрят в стомаха и нервите, това обяви за „Монитор” проф. Донка Байкова. По думите й изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава рисковете за здравето на хората. „Най-напред те удрят в стомаха, след това увеличават риска от възникване на алергии и правят централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме нарастващ глад за сладки неща”, обясни професорът и добави, че всички консерванти и изкуствени подсладители увеличат рисковете от рак. Козунаците ментета обикновено са на половин цена. Според Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, съдържащи оцветено тесто с добавка на подсладители.

“Новинар” – Британски студенти проучват Добруджа

Британски и български студенти ще изследват туристическия потенциал на Добруджа. Групата чуждестранни младежи пристигна в България заедно с преподавателите си от едно от най-големите висши училища във Великобритания – Cardiff Metropolitan University. Посещението е по покана на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) и ще продължи до 10 април. Студентите ще проучват възможностите за туризъм в неразвития все още в това отношение Добруджанскирегион. Младежите имат за задача да разработят план и проект за развитието на туризма в областта, както и да изготвят препоръки за конкретни действия.

“24 часа”  – “Бърз трамвай по булевард “Цар Борис III”

“Бърз трамвай по булевард “Цар Борис III” в София и дупчене на билет на спирките ще има в София до 2018 година”, съобщава “24 часа” и допълва, че се планира и удължаване на зеленото трасе до площад “Македония”.

BIG5.BG