Ало измамник краде пари с 80 000 SIM-карти, регистрирани само на един човек, съобщи Златка Падинкова от ГД “Национална полиция”. Специалността на Падникова са именно борбата срещу телефонните измами.

На специален брифинг тя разкри множество начини, по които са били лъгани предимно възрастните хора. При един от случаите е бил заловен и измамникът, у когото е било намерено огромното количество SIM-карти.

Падникова се похвали, че наскоро са задържали и група от близкия до Русе град Ветово. Бандата, която била от популярна ромска фамилия била спипана на язовир, където звъняла на различни хора в различни точки на страната.

“Не ни очакваха. Те избират такива места, на които имат видимост и на които не са обезпокоявани. Докато рибарите си ловят, те въртят измами до тях”, обясни Падинкова пред “Монитор”.

Тя допълни, че те са използвали различни схеми. В една от тях било намесено името на комшия на жертвата. Те звъннали от негово име, за да поискат пари за климатици и маслени радиатори. След края на разговора се обадил втори човек, който се представил за служител в магазина, от който ще дойдат уредите. Възрастният човек веднага наброил парите. Само за половин месец мошениците са изкарали 32 хил. лева по този начин.

Представители на прокуратурата пък обясниха, че обикалят пенсионерски клубове, кръчми и капанчета в страната, за да предупреждават възрастните хора за измамите.

Златка Падинкова обясни още, че актуална схема в момента е измамниците да позвъняват и да се представят за сулжители на МВР. Те примамват жертвите си като им обясняват, че са им необходими пари, за да задържат телефонни измамници по време на акция. Най-често измамниците карат хората да изхвърлят пари и ценности през прозорците, като по този начин те прекъсват връзката между жертвата и измамника.

“По никакъв начин не давайте пари на непознати – ще станете жертва на телефонни измамници”, предупреди за пореден път главният секретар на МВР Георги Костов.

Той се похвали и с други успешни акции, реализирани от МВР, съвместно с прокуратурата и Агенция “Митници”. При една от тях бил спипан 20-годишен младеж от Пловдив, който си поръчал етиопска дрога за близо 1 млн. лева.

При друга пък е заловен мъж, който се опитал да внесе 22 кг. хероин в страната ни. Агенти под прикритие на ГДБОП и ДЕА пък успели да договорят сделка с 1 кг. кокаин. По време на мнимата продажба били заловени търговците.

Източник: dnes.bg