Image_5410167_126Защо атакуват журналистката Алексения Димитрова малко преди да излязат българските #Panama Papers

Борислав Зюмбюлев отговаря на говорителката на външното министерство Бетина Жотева, която се занимаваше цял ден в понеделник във фейсбук с Алексения Димитрова

Г-жо ЖОТЕВА,

Цял ден се занимавахте с това да громите Алексения Димитрова заради факта, че само тя участва в международния консорциум, който стои зад проекта #Panama Papers.

Видите ли, Алексения Димитрова била обявена за сътрудник на ДС, тя нямала право да има достъп и това, което пише, е със съмнителна достоверност. Намирам това поведение за възмутително и едва ли щях да се занимавам с вас, но се чувствам длъжен да защитя колежката си от злобните ви нападки.

Да, действително Алексения Димитрова бе обявена за сътрудник от комисията за досиетата. Това стана, защото “24 часа” единствен от всички български медии подаде искане за отваряне на досиетата на 100% от всички журналисти, които работеха тогава в него.

Когато това се случи, Алексения дойде при мен и си подаде оставката, за да не злепоставя медията, в която работи.

Не я приехме, защото я познаваме от 25 години и в работата ѝ по никакъв начин не се е усетило тя да е в зависимост от някого или нещо.

Алексения ми показа досието на баща си, пратен заради антикомунистическите си убеждения в едни от най-отвратителните комунистически лагери – в Богданов дол и Белене. За мен тя е жертва, а не палач.

Книгата ѝ “Отдел за убийства” е най-задълбоченото изследване на отдела за поръчкови убийства на ДС, създаден още през 1964 г., отговорен за Георги Марков и други български емигранти. Някои хора мислят, че изваждането на картонче бе форма на отмъщение от ДС. Кой знае.

Тя е смел, достоен, честен и етичен журналист. Истински журналист, който проверява фактите и попадането в този консорциум не е путинска завера, а доказателство за нейните професионални качества.

Всеки може да бъде в този консорциум, но само ако пожелае. Тоест знае и разбира за какво става дума. Фактът, че никой друг български журналист не го направи, е показателен за нивото на колегията и гражданския сектор като цяло.

По принцип споделям лустрационния ви патос, само че не мога да разбера защо не го насочите към вашите многобройни колеги доносници и милиционери в Министерството на външните работи.

Например защо е отменена заповедта на министър Митов за отзоваването на 7 посланици доносници. Те трябваше да напуснат постовете си заради връзка с ДС. Сред тях са Златин Тръпков и още петима съветници на Георги Първанов. Когато той беше президент и те бяха уволнени от министерството, той ги назначи при себе си.

Вероятно трябва да знаете, защото и майка ви Людмила Антонова бе съветник на Първанов по същото време. Вашият бивш съпруг Огнян Чампоев също е сътрудник на ДС, макар че няма как да отговаряте за бившия си, разбира се.

Аз, като дългогодишен честен данъкоплатец, не съм съгласен активни служители на ДС да ме представляват пред света, дори и да са много способни хора.

Мисля, че Външно скрои голям номер на Ирина Бокова, като назначи за шеф на кампанията за генерален секретар на ООН агент на ДС, и то не какъв да е, а сина на ген. Стоян Савов, самоубил се ритуално на паметника на загиналите партизани в Лисичово след унищожаването на досиетата през 1990 г.

Любопитно ми е дали това назначение е направено със знанието на Ирина Бокова? Онзиден Соломон Паси намекна по телевизията, че точно това назначение е може би част от злепоставящата я кампания. Чух, че два или три пъти са проверявали Бокова за картонче в ДС, но няма нищо. Защо тогава Външно не го обяви, а ѝ закачи агент на ДС за кампанията?!

Image_5410168_128

Дата: 04.04.2016 20:30
Източник: www.24chasa.bg
Автор: Борислав Зюмбюлев