Ирена КръстеваМайката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева е освободена като изпълнителен директор на “Балканска медийна компания”. Промяната е вписана в Търговския регистър на 16 март. Едноличен собственик на дружеството от лятото на миналата година е самият Пеевски.

Мястото на Кръстева се заема от Александър Георгиев, който досега беше член на съвета на директорите. Той участва и в редица други компании, собственост на Пеевски, свързани с тютюневия бизнес, от който депутатът показно се отказа, продавайки видимия си 5-процентен дял в “Булгартабак” на дубайска офшорка, за която се смята, че всъщност е негова.

Майката на Пеевски обаче остава в борда на дружеството, което притежава медийната империя на фамилията.

“Балканска медийна компания” е собственик на “Нова българска медийна група холдинг”, която притежава вестниците “Политика”, “Монитор”, “Телеграф”, “Меридиан мач” и “Борба”.

В последните месеци политикът и бизнесмен Делян Пеевски започна да се оттегля де юре от бизнеса си в България. Той продаде дела си в “Булгартабак” и се отказа от покупката на “Химко” и от сделката за придобиването на телевизия “Канал 3”. Мнозина депутати и експерти обаче коментираха, че не вярват оттеглянето да е реално.