Симеон Сакскобургготски призова младите българи в чужбина да се върнат и да помогнат със знанията и потенциала си на държавната администрация.

“Имаме качествен потенциал от много успели българи в чужбина, но забелязвам, че те се ориентират към частния сектор. А би било много полезно и необходимо за Родината да се поогледате и замислите – да се включите с вашите знания в административния апарат на държавата”, каза бившият премиер, цитиран от “24 часа”.

Сакскобургготски за Русия: Без нея не може в Сирия
1 окт 2015 17:0032
Попречиха ми да стана президент, призна Царят
7 юли 2015 12:37127
Симеон II скочи срещу “жалките политически игри”
4 май 2015 19:38195
Той отправи посланието си по време на дискусия “Пътят от Европа: Какво ще върне младите българи?”, организирана в двореца “Врана”. В нея участваха млади българи от университети във Великобритания, Франция и Германия. Форумът се организира от либералния институт ЛИПА, организацията на българите в Кеймбридж CantaBulgarian, и “Експат капитал”, в която съдружник е бившият царски министър Николай Василев.

Царят смята, че ако в администрацията се включат млади, учили извън България, тя ще се модернизира.

“Нуждаем се от качествени хора с блестящ контакт в чужбина, които да приложат всичко научено там и да модернизират обществото ни”, каза Симеон.

Царят бе категоричен, че с инициативата си не цели връщане в политиката. Въпрос на необходимост е да допринеса с нещо за модернизацията на страната, обясни той.

Сакскобургготски поощри инициативата на младите да създадат клуб “Милениум”, с който да контактуват с българи по света и у нас. Платформата ще позволи на младите българи, живеещи в чужбина, да работят и за България, създавайки мост с общности и в нашата страна, обясни инициаторът Румен Чолаков, който е почетен председател на CantaBulgarian.

По публикацията работи: Вера К. Александрова
Източник: dnes.bg